Paardenbloemenjam

 

Een fietstochtje op een zonnige zondagmiddag leverde onverwacht 2 potjes paardenbloemenjam op omdat ik spontaan mee ging oogsten.

Ik zag eerst een wildplukker daslook knippen voor de sla en daarna enkele mensen wortels uitsteken. Wortels van de paardenbloem bleek later. Voor thee vertelde de man, heel gezond en lekker. Ik plukte alleen de bloemen om er jam mee te maken.

Thuisgekomen googelde ik naar recepten voor jam. De variatie was enorm. Van 3 dagen weken en enkele minuten met suiker koken, tot uren laten pruttelen. Eén ding hadden alle recepten gemeen: de bloemblaadjes werden eruit gezeefd zodat je een op honing gelijkende substantie overhoudt. Het smaakt ook naar honing. In Frankrijk heet deze gelei Cramaillotte. In België en Nederland armeluishoning of paardenbloemengelei.


Ik wil jam mèt bloemblaadjes en geen gelei en kwam tot het volgende recept:

Ingrediënten:
  • Paardenbloemen
  • Citroen (onbespoten)
  • Geleisuiker (of suiker met agar agar of pectine)
  • Water


Werkwijze:

  • Pluk op een droge zonnige dag, op een veldje zonder hondenpoep en niet vlakbij uitlaatgassen, bloeiende paardenbloemen, alleen de hoofdjes.
  • Om het stuifmeel zoveel mogelijk te behouden, was je de bloemenhoofdjes niet.
  • Trek de bloemblaadjes uit de knop. Als dat lastig gaat de bloemen even in de zon laten liggen of de bloem bij de aanzet doorsnijden.
  • Snijd de citroen in schijven.
  • Weeg eerst de pan en doe alles er dan in.
  • Voeg zoveel water toe totdat alle blaadjes onder water staan.
  • Kook 15 minuten.
  • Vis de citroenschijven eruit en knijp of pers erboven uit.
  • Weeg de pan opnieuw zodat je weet hoeveel gram vloeistof je hebt en hoeveel suiker je moet  toevoegen.
  • Voeg geleisuiker toe en kook nog 4 minuten*.
  • Giet de vloeistof in schone jampotjes.
  • Zet 5 minuten op de kop.


* Volg het recept (voor gelei van vloeistof) op de verpakking van de geleisuiker. Recepten gaan uit van sap, er zijn 1 tot 2 citroenen per liter nodig om te geleren. Of gebruik appelsap.

Ik wilde de smaak deze eerste keer zo puur mogelijk houden en gebruikte alleen citroen. Je kunt de ingrediënten variëren, ik zag sinasappel, appel, tijm en rozemarijn voorbijkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten