Vloeibare handzeep DIY

In het kader van alle beetjes helpen om de plastic-soup te verminderen, een recept voor vloeibare handzeep. Ik wist natuurlijk al hoe je het maakt, toch werd hier nog steeds navulzeep in plastic zakken gekocht. Terwijl het iedere keer geklieder is om het zeeppompje in ons aanrechtblad met kant en klare zeep te vullen. Je moet of de fles achterin het aanrechtkastje losdraaien of de zeep vanaf de bovenkant erin gieten. In de verpakking zit meer zeep (500ml) dan nodig voor een navulbeurt, het gaat er altijd overheen. Het restant moet je dan weer bewaren. Het laatste beetje gaat lastig uit de verpakking. En je gooit plastic weg... Dat kan op alle fronten beter!

Nodig voor ons zeeppompje met een inhoud van 300 ml:
- 5 gram geraspte harde huishoudzeep (Sunlight, Marseille, Aleppo)
- 300 ml warm water

Werkwijze:
Doe 300 ml warm water in een maatbeker met 5 gram zeeprasp en roer totdat de zeep volledig is opgelost. Eventueel nog extra verwarmen in de magnetron mocht de zeep lastig oplossen. Giet de vloeistof in de zeeppomp. Laat wel eerst een beetje afkoelen als je tot kookpunt hebt verwarmd.
Na 12-24 uur is de vloeistof ingedikt en klaar voor gebruik.

Optioneel:
Voor minder stroeve zeep kun je een scheutje glycerine erbij doen.
Voor een sterker geurtje kun je etherische olie erbij doen.
Voor extra reinigende zeep kun je 5 gram soda mee oplossen.

Je kunt kant en klare zeepvlokken gebruiken, volg het recept op de verpakking.
Je kunt restjes toiletzeep raspen. Hoe zachter (verser*) het zeepblokje, hoe meer je nodig hebt om de vloeistof voldoende te laten indikken (tot 15 gram voor 300 ml). Sommige toiletzepen dikken door hun afwijkende ingrediƫnten helemaal niet in. Als je gaat experimenteren wacht dan een dag of de zeepoplossing indikt voordat je het in het zeeppompje doet zodat je nog extra zeeprasp kunt toevoegen. Nadeel aan wachten is dat de zeepoplossing na het indikken niet fijn giet. Goed doorroeren of -mixen helpt dan.

*Er ligt hier al jaren huishoudzeep, ooit gekocht op een camping in Italiƫ. Op de verpakking staat 2x 300 gram... Het intacte, gekrompen, blok weegt nog slechts 235 gram. Daarmee kan ik 47x het zeeppompje bijvullen. En daarmee gooi ik 28 navulverpakkingen minder weg.

Ook in dit blog:

Wasmiddel DIY.

Schoonmaakmiddelen DIY.

Reacties

  1. Dit "recept" ga ik zeker proberen. Omdat ik alleen woon gaan er paar jaar niet zoveel zeeppompjes door heen, maar alle kleine beetjes helpen. Dank je wel voor dit idee.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten