Kappertjes van zaadjes Oost-Indische Kers


Na de zeer warme dagen van vorige week zag ik verwelkte bloemen en kon ik groene zaden oogsten van de Oost-Indische Kers. In een handomdraai maak je daar kappertjes van.

Nodig:

  • Verse groene zaden van de Oost-Indische Kers. (Na verloop van tijd worden ze bruinig, ze zijn dan te droog om nog kappertjes van te maken laat ze dan lekker hangen of oogst ze voor zaaigoed).
  • Azijn.
  • Zout.
  • Optioneel: suiker, honing of vlierbloesemsiroop
  • Glazen potjes met metalen deksel.

Werkwijze:

  • Was (indien nodig) de zaadjes.
  • Doe ze in potje en voeg zoveel zout toe dat je het zout blijft zien.
  • Laat een nachtje staan, er zal vocht uit de zaadjes getrokken worden.
  • Laat goed uitlekken (doe ietsiepietsie water erbij als je nog onopgelost zout ziet)
  • Doe de zaadjes in een passend potje -> Het potje moet tot bovenaan gevuld zijn.
  • Eventueel theelepeltje zoet toevoegen.
  • Giet er zoveel azijn op dat alle zaadjes onder de vloeistof staan.
  • Breng voorzichtig aan de kook in de magnetron. Of au bain marie in de pan als je meerdere potjes hebt, foto zie deze blogpost.
  • Sluit het potje af met een metalen deksel en zet even op de kop zodat het deksel ook heet en steriel wordt.
  • Laat 3 weken op smaak komen.
  • VacuĆ¼m afgesloten zeker een jaar houdbaar.
Eet smakelijk!

Echte kappertjes zijn bloemknopjes van jawel de kappertjesplant.

Je kunt alle eetbare bloemknopjes (madeliefjes, paardenbloemen, bieslook)  en verse groene zaden (daslook, koriander) op deze wijze, met azijn, conserveren.
Een andere methode is fermenteren in zwakke pekel. Dat ga ik de volgende keer proberen.

Reacties