Proeverijtje

Ik had in het najaar bessen en suiker op alcohol gezet, zie deze post over likeur maken die eindigde met deze foto:


Ik had nog een vierde pot gemaakt van de meidoorn.
Helaas geen brandewijn meer in huis en daarom whisky genomen. En omdat het dan toch geen pure bessensmaak meer zou worden heb ik maltsuiker in plaats van gewone suiker erbij gedaan.

De 4 likeurtjes gefilterd, eerst door zeef dan koffiefilter met een trechter rechtstreeks in de fles.

Toen de dochters deze week samen thuis waren, de een woont op kamers, de ander heeft tussenjaar en reist, een proeverijtje gedaan.

De meidoornbessen gaat volgend jaar in de herhaling, de whiskysmaak overheerste.
 • Met stip op 1 de sleedoornbes. Heerlijke smaak. Het zal niet voor niks zijn dat er zoveel recepten zijn te vinden en sloe gin een bekende drank is. Ik weet nog niet of ik de volgende keer wél sterke smaakmakers (kaneel, kruidnagel) ga toevoegen. Zo puur is ie al heel lekker.
 • Op 2 de appelbes of aroniabes. Ik begin de smaak te herkennen.
 • De laatste plaat is voor de lijsterbes. We vonden die weinig smaak hebben.

Tijdens de 3 maanden sta-tijd heb ik op de etiketten heilzame werkingen geschreven die ik tegenkwam. Niet uitgetest dus.

Meidoorn
Hartversterkend

Lijsterbes
Vitamine C, voor de keel, tegen diarree, urine-afdrijvend

Sleedoorn
Versterkend, zuiverend, voor immuunsysteem, tegen aften

Tot slot had ik nog een poging gewaagd jam te maken van de gezeefde prut. Het vruchtvlees wordt echter niet zacht, ook niet na wat langer koken. Je moet best veel water toevoegen en houdt veel over  na het zeven, het wordt een soort van dikke saus. De smaak is wél goed.

Reacties

 1. Beste Martine, dank je wel voor het recept. Ik ben even nieuwsgierig: hoe zien je afstandhouders eruit? Dat is denk ik om je kappertjes onder water te houden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je reageert denk ik op de daslookknoppen. Afstandhouders zijn gewoon de hoekjes van het kunstofbakje die de uitgeknipte cirkel naar beneden duwen. Zodat inderdaad de kappertjes onder water blijven. Ik heb het inmiddels vervangen door een zakje met water omdat er steeds een bloemknopje langs glipte en boven ging drijven.

   Verwijderen

Een reactie posten