Thaise pesto met citroenmelisse

Overvloed aan citroenmelisse momenteel in de tuin en dan wil ik daar toch iets mee doen. Ik had ooit al eens pesto gemaakt met walnoten en oude kaas maar dat was niet echt voor herhaling vatbaar. Nou at ik laatst in een restaurant een heerlijke Thaise dip, met overduidelijk de smaak van citroengras. Ik combineerde wat ik me nog herinnerde aan smaken met een geliefd recept voor kokosnootsambal en rommelde wat aan met wat ik op voorraad had.


Pesto komt van stampen, oorspronkelijk gebruikte men daar een vijzel of stamper voor. Tegenwoordig gebruik je de staafmixer of keukenmachine. Ingrediënten als knoflook, gember en kokos moeten fijngesneden of geraspt worden, of met een vijzel geplet voordat je gaat pureren.

Het blad van citroenmelisse is minder mals dan basilicum of daslook. Gebruik jonge blaadjes en dan nog moet je langer stampen (of de staafmixer of keukenmachine langer laten draaien) dan bij traditionele pesto.

Ik leg hier het recept even vast voor een volgende keer, deze citroenmelissepesto is namelijk wél voor herhaling vatbaar!

  • 40 gram blaadjes jonge citroenmelisse
  • 40 gram geraspte verse kokos (of 20 gram gedroogde kokos geweekt in 20 gram water)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel sojasaus (of andere Oosterse zoute smaakmaker: trassi, vis-, oester of hoisinsaus) 
  • 2 tenen knoflook (geperst of geplet)
  • stukje gember (geraspt of geplet)
  • 1 theelepel sambal (of chilivlokken/saus, cayennepeper of verse groene peper)
  • circa 60 tot 100 ml olie (ik nam zonnebloemolie, arachide of geurige sesamolie is ook lekker)
  • zwarte peper
  • zout naar smaak

Handmatig:
Doe alle ingrediënten met 40 ml olie bij elkaar en stamp met de vijzel tot een fijne massa. Voeg daarna zoveel olie toe tot de gewenste dikte en roer goed door.

Elektrisch:
Doe alle ingrediënten met 60 ml olie bij elkaar en zet de machine aan totdat de blaadjes in fijne stukjes zijn gehakt. Voeg eventueel nog olie toe tot de gewenste dikte en mix nog even door.


Optioneel:

  • Vervang (een deel van) de citroenmelisse door koriander, het kruid van Thailand, de ingrediënten passen er goed bij.
  • Vervang (een deel van) de kokos door geroosterde zonnebloempitten, sesamzaadjes, pinda's of cashewnoten.

Eet smakelijk!


Reacties