Vogelmijt (of bloedluis)

Deze mijt drinkt bloed van vogels, knaagdieren, katten en mensen. De eerste voorkeur is vogelbloed. Met mensenbloed kan vogelmijt zich niet voortplanten en zal hij niet zo snel drinken. Doch een verlaten vogelnest in de buurt van de slaapkamer kan voor veel ongemak zorgen omdat de voedselbron uitgevlogen is.
Vogels en de kleinere knaagdieren ontwikkelen bloedarmoede, deze kan zo ernstig worden dat ze eraan overlijden.
Bloedluis kan tot 10 maanden zonder voedsel, is 's nachts het actiefst, plant zich voort bij warm weer, kan niet tegen water en nestelt zich in kieren en gaten. In kippenhokken kan een ware plaag ontstaan omdat daar veel kieren en gaten zijn, het er droog en warm is èn hun lievelingsmaaltje niet uitvliegt.

Helaas krijg je ze nooit 100% weg, er overleeft er altijd wel eentje. Je kunt een plaag wel voorkomen en bestrijden:
- Verwijder oude vogelnesten in de buurt van slaapkamers. Stofzuig kieren en gaten en gooi de stofzuigerzak weg. Sop de boel grondig. Maak dierenverblijven regelmatig schoon en vervang het stro/zaagsel.
- Ga met een verfbrander, een hele hete haarföhn of een stoomreiniger langs alle kieren en gaten.
- Smeer groene zeep in kieren en gaten.
- Smeer de uiteinden van de kippenstok rondom in met groene zeep. De mijt zal blijven plakken.
- Zet de kippenstok "op pootjes" die in dikke olie staan, de mijt kan er niet langs.
- Doe knoflook door het drinkwater van de kippen.
- Verf de binnenzijde van het kippenhok met witkalk of een grove grondverf. Dit schuurt de beschermende waslaag van de mijt weg waardoor deze uitdroogt. Kalkverf kun je zelf maken; meng 500 tot 1000 gram gebluste kalk (calciumhydroxide, te koop bij tuincentrum) met 1 liter water.
- Smeer de binnenzijde van het kippenhok in met oplossing van baking soda in water (500 gram baking soda op 0,75 liter water). Ook dit schuurt de beschermende waslaag weg.
- Leg gedroogde tabaksbladeren of varens in de legnesten en het nachthok.

Reacties