Cake


Het basisrecept:
150 gram bloem
150 gram boter
150 gram ei (3 eieren)
150 gram suiker

De lauwe boter met de suiker mixen totdat het luchtig is. De eieren er 1 voor 1 doorheen mixen en als laatste de bloem er door spatelen. Stort in een beboterd bakblik.
Op 160 graden 1 à 1,5 uur in de oven.
De cake is gaar als een breinaald die je erin steekt droog blijft.
De dag na het bakken is cake op zijn lekkerst.

Hoe kleiner de cake, hoe korter de baktijd. Muffins hebben een baktijd van circa 25 minuten.

Een cake met een bult of barst is aan de bovenzijde te heet gebakken. Zet de cake lager in de oven of leg er het eerste halfuur bakpapier bovenop.

Oven eerste helft van de baktijd niet openen, dan kan de cake inzakken.

Je kunt vulsel of smaakstoffen als cacao, kokos, citroensap e.d. toevoegen.
Haal vulsel (rozijnen, appelstukjes, gember enz.) door de bloem, anders zakt het naar de bodem.
Spatel de extra's als laatste erdoorheen.

50 gram boter en/of 1 ei kun je vervangen door 2 (of 4 als je beide vervangt) eetlepels melk voor een "slankere" en goedkopere cake met nagenoeg dezelfde smaak en structuur. Vervang de bloem door zelfrijzend bakmeel of voeg bakpoeder toe anders wordt de cake minder luchtig.

Bakpoeder toevoegen is sowieso raadzaam als je veel of zwaar vulsel gebruikt of veel afwijkt van het basisrecept.

De boter kun je (deels) vervangen door slagroom, olie, kwark, yoghurt, geprakte banaan of appelmoes. Laat ook een deel van de suiker weg als je iets zoets toevoegt.

Een pot jam i.p.v. boter en suiker levert verrassende cakes op.