Verstopte gootsteen / afvoer

De verstopping hangt af van wat er doorgespoeld wordt. Zo zitten doucheputjes vaak verstopt met haren en aangekoekte zeepresten. En in de keuken is het vuil, vet en zetmeel (rijst, pasta).

Fysiek weghalen
- Haal bereikbaar vuil zoveel mogelijk weg.
- Probeer de verstopping door te duwen.
- Gebruik een gootsteenplopper, dek eventuele ontluchtingsgaten af.
- Zet de fietspomp erop, dek de ruimte rondom het mondstuk van de pomp af met een natte doek zodat er geen lucht ontsnapt.
- Gebruik een gootsteenveer.
- Schroef de sifon los en haal het vuil eruit.

Oplossen
- Los het vuil op door de afvoer te laten weken met schoonmaakazijn, soda, afwasmiddel of een verkruimelde vaatwasmachine-tablet. Giet er heet water bovenop en spoel door.
- Herhaal als het niet gelijk lukt.
- Als laatste middel kun je gootsteenkorrels gebruiken. Gootsteen korrels bestaan uit caustic soda, dit is zeer reactief. Volg de aanwijzingen van de fabrikant. Gebruik zeer zeker niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid omdat er een harde zoutklomp uit kan ontstaan als niet alles oplost.

Verstopte afvoer voorkomen
- Gebruik een gootsteenzeefje. Achterblijvende haren en etensresten kunnen dan weggegooid worden in plaats van dat ze de gootsteen verstoppen.
- Gooi soep, saus, rijst, jus, frituurvet/olie en pasta niet door de gootsteen.
- Spoel koffiedrab door de gootsteen. Koffiedrab verstopt niet, absorbeert vet en "sleept" vuilresten mee de afvoer door.
- Regelmatig een sterk sopje met schoonmaakazijn, soda of afwasmiddel door de gootsteen houdt de afvoerpijpen schoon.

Reacties