(Jeugd)puistjes

Veranderde hormonen kunnen zorgen voor een verhoogde talgproductie bij de haarvaatjes. Een haarvaatje kan daardoor verstopt raken. Dit is zichtbaar als een zwarte mee-eter als het propje in aanraking komt met de lucht of als een witte kop als het onder de huid zit. Als de verstopping dieper onder de huid zit kan er een rood vlekje of bobbel zichtbaar zijn. Als het lichaam het tijd vindt om het propje op te ruimen ontstaat er een puist. Soms lost het propje mettertijd op zonder ontsteking.

Een doeltreffende oplossing voor acne is er niet. Elke huid is anders. In het algemeen geldt:
- Huid regelmatig, doch niet te vaak intensief reinigen. Omdat je met stomen, alcohol of een masker de van nature aanwezige bescherming van de huid weghaalt. Eén keer per week is meestal wel voldoende.
- Huid laten ademen en niet afsluiten met plamuur. Het is afhankelijk van het huidtype, soms kunnen bepaalde crèmes, zonnebrand of oliën de huid afsluiten.
- Huid niet laten uitdrogen. Olie/vet houdt de huid soepel, lost talg op en houdt zo de haarvaatjes open. Ook dit is weer afhankelijk van het huidtype, soms sluit olie/vet de huid juist af.
- Huidproducten gebruiken met teatree of aloe vera.
- Huid regelmatig scrubben.

Puistjes
- Bij een puistje is de huid beschadigd. Zit er zo min mogelijk aan omdat beschadigde huid makkelijker geïnfecteerd wordt met bacteriën.
- Uitduwen wordt afgeraden omdat de huid dan verder beschadigd en er bacteriën bij komen waardoor de ontsteking groter wordt. Doch als de puist al open is kun je voorzichtig proberen het propje eruit te duwen, dan kan het genezingsproces alvast beginnen.
- Puistjes kun je versneld laten indrogen en ontsmetten met een druppel teatree, een likje tandpasta, citroensap, azijn, papje van verpulverde aspirine of zinkzalf.

Mee-eters
- Met een beetje mazzel droogt een mee-eter in en ontstaat er een hard propje dat uitsteekt en wat je eraf kunt krabben, of lost hij mettertijd op.
- Oppervlakkige, zwarte mee-eters die je vooral op de neus vindt kun je reinigen met een papje van half citroen half honing, 10 minuten laten intrekken en goed afspoelen.
- Ditzelfde type mee-eters kun je proberen te verwijderen met eiwit. Doorweek een tissue met rauw eiwit en plak op je neus. Laat drogen en trek eraf. Als het goed is komen de mee-eters mee.
- Grote, zwarte mee-eters kun je proberen uit te duwen. Krab of scrub harde kopjes van mee-eters weg en neem een stoombadje zodat de poriën goed open staan. Evt. de mee-eters zacht maken door ze ruim van te voren te "weken" in vette olie, olie verwijderen voordat je gaat stomen. Duw heel voorzichtig zonder de omringende huid te beschadigen of gebruik een speciaal comedonen-lepeltje. Blijf niet proberen.
- Onder de huid liggende propjes als gerstekorrels kun je beter bij de schoonheidsspecialiste laten verwijderen.

Steenpuist
Een grote puist, waarbij een rode zwelling met een puskop is te zien, wordt steenpuist genoemd. Deze puisten barsten meestal vanzelf open waarbij het "steentje" naar buiten komt. Zit niet aan steenpuisten, zorg voor een goede hygiëne rondom de puist en duw niet op onrijpe steenpuisten.
Ga naar de huisarts bij hardnekkige steenpuisten. Deze kan een sneetje maken en eventueel antibiotica voorschrijven.

Reacties