Anti-aanbaklaag

Het is bijna standaard geworden, een anti-aanbakpan met teflonlaagje. Teflon schijnt niet al te gezond te zijn en het slijt. Vaak zie je dat de pannen na 3, 4 jaar alweer vervangen moeten worden.

Door een goede ouderwetse bakpan met dikke bodem op de juiste manier te gebruiken wordt het vanzelf een anti-aanbakpan:
- Niet laten oververhitten (hoe dunner de bodem, hoe sneller plaatselijk oververhit).
- Niet laten aanbakken.
- Niet met scherpe voorwerpen krassen in de bodem.
- Na gebruik met een (natte) doek schoonwrijven.
- Alleen water is toegestaan om schoon te maken. Gebruik geen afwasmiddel of schuurmiddel. Doe de pan nooit in de vaatwasser.
De bodem van de pan krijgt door het bakken vanzelf een afstotende laag van de gebruikte vetten en oliƫn. Met sop en schuren verdwijnt dit laagje.
Mocht de pan aangebrand zijn, olie hem dan goed in nadat hij schoongemaakt is.

Oude gietijzeren pannen, liefst met zo'n fijn, non-poreus emaillelaagje, kunnen hoge temperaturen aan en zijn fijne anti-aanbakpannen.

Reacties