Kippen

Kippen zijn makkelijke huisdieren. In ruil voor etensrestjes, schillen, groente- en tuinafval krijg je bovendien een eitje! Met voldoende voedsel en een waterbak kunnen ze een paar dagen alleen zijn. Belangrijk is dat ze een beschutte slaapplaats hebben met een goede stok (vierkant met afgeronde hoeken) en voldoende ruimte. Er zijn vele rassen waar je op eigenschappen uit kunt selecteren. Kippen die weinig ruimte nodig hebben, kippen die veel eieren leggen, kindvriendelijke kippen enz.


Eieren pikken
Voorkomen is beter dan genezen. Als ze eenmaal door hebben dat eieren eetbaar zijn krijg je het moeilijk afgeleerd. Haal eieren altijd zo snel mogelijk weg. Zorg voor een veilig legnest. Een ei dat op stok gelegd wordt valt kapot en eten ze op. Zet oudere kippen die windeieren leggen apart. Windeieren hebben een dunne schaal en gaan snel stuk.
Met een stenen ei dat de kippen niet kapot kunnen pikken kun je het soms afleren.

Verstopte krop
Een kip die bol zit met een duidelijke uitstulping bij de borst heeft een verstopte krop. Als je er snel bij bent kun je een verstopte krop weg masseren. Neem de kip op schoot en knijp en duw op de uitstulping totdat de kip overgeeft.
Een verstopte krop kan ontstaan door te lange, onverteerbare vezels. Uitgetrokken onkruid dat je ze voert kan de boosdoener zijn. In de natuur trekt een vogel kleine plukjes van een plant. Het ene ras heeft er sneller last van dat het andere ras.

Kalkpoten
Insmeren met vaseline of onderdompelen in (sla)olie. Dit verstikt de mijt die de kalkpoot veroorzaakt.

Parasieten
Doe schijfjes knoflook of appelazijn in het drinkwater. Dit helpt (een beetje) tegen ongedierte als wormen, veerluis, bloedluis enz. en ontsmet de snavels.
Tabaksbladeren of varens in de legnesten hebben een afwerende werking op bloedluis.
Zorg dat de kippen een stofbadje kunnen nemen. Hiermee ontdoen ze zich van ongedierte.

Veren pikken
Te weinig ruimte, verveling, honger, doch ook het ras kan tot veren pikken leiden. Met name de doorgefokte leghybride heeft neiging tot veren pikken. Deze lichtgewicht-kippen die iedere dag een groot ei leggen hebben immers altijd honger en zien de veren als voedsel.
Zet de kip die pikt zo snel mogelijk apart, voor je het weet doet de rest mee.
Afleiding en meer ruimte wil soms helpen.
Smeer de kippen in met een bitter goedje als hertshoornolie waardoor de veren niet meer "smaken". Nadeel hieraan is dat je het vaak moet herhalen en verschrikkelijk stinkt.....

Reacties