Compost

Compost maken van je groente- fruit- of tuinafval is niet moeilijk.
Je gooit je GFT-afval op een hoop of in een bak en bacteriƫn, schimmels en beestjes zetten het voor je om in plantenvoeding. Het afval mag niet te nat worden maar ook niet uitdrogen en je moet het af en toe beluchten door te roeren met een beluchtingsstok of het om te scheppen. Dat is alles.


Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller het verteert. Hoe gevarieerder het materiaal, hoe sneller het verteert.
Gebruik, tenzij je plek hebt voor een composthoop van meerdere meters, alleen makkelijk en snel verteerbaar afval:
- Rauwe groente- en fruitresten
- Herfstbladeren
- Snoeiafval
- Maaisel
- Onkruid
- Stro, hooi, zaagsel en houtsnippers
- Poep van planten- en insecteneters.
- Eierschalen
- Koffiedrab en gebruikte thee
Gebruik geen gekookt eten. Geen grote stukken (takken) snoeiafval. Geen poep van vleeseters. Geen zieke, via de wortels uitlopende of zaaddragende planten. Kijk uit met snijbloemen, sinaasappel- en aardappelschillen, deze zijn vaak behandeld met bestrijdingsmiddelen of kiemremmers wat het leven in de compostbak doodt.

Snel verteerbaar GFT-afval kan ook rechtstreeks, voordat het gecomposteerd is, in de tuin verspreid worden. Strooi het, uit het zicht, onder struiken en planten of gebruik "mooi" afval als bodembedekker. Een afgedekte bodem krijgt geen zonlicht waardoor onkruid er niet zal ontkiemen. En waarom zou je cacaodoppen kopen als je prachtig snoeiafval van je buxushaag hebt?

Heb je alleen een balkon? En wil je geurloos je GFT-afval verwerken? Er zijn gesloten systemen met wormen verkrijgbaar.

Gooi je overige GFT-afval inclusief etensresten met vlees en botjes in de groenbak. Afvalverwerkende bedrijven verhogen o.a. de temperatuur waardoor ziektekiemen gedood worden en grotere stukken sneller verteren.

Reacties