Griep, koorts en verkoudheid

Griep en verkoudheid worden beiden door een virus veroorzaakt. Bij een verkoudheid blijft het beperkt tot een ontsteking van de slijmvliezen van neus, keel en bijholten. Wat resulteert in niezen, snotteren, hoesten, keelpijn, heesheid en oorpijn. Bij griep zit het in je hele lijf en krijg je behalve verkoudheidsklachten, ook koude rillingen, koorts, spier- en hoofdpijn en je wordt moe.


Virussen zijn besmettelijk. Ze zitten in de keel, neus en luchtwegen van een ziek persoon en worden overgedragen via praten, hoesten en niezen. En via de handen, deurknoppen en speelgoed.
Als je ziek bent: Houd afstand als je tegen iemand praat. Houd een hand voor je mond als je hoest of niest. Was je handen regelmatig. Snuit je neus in papieren zakdoekjes en gooi het zakdoekje gelijk weg. Blijf uit de buurt van pasgeboren baby's en verzwakte mensen.

Een virus moet je uitzieken. Neem rust, zorg dat je niet afkoelt en drink voldoende.
Koorts heeft een functie. Het helpt om een infectie te bestrijden. Neem geen pijnstillers enkel en alleen om de koorts te verlagen. Pijnstillers zijn bedoeld om pijn te verlichten.

Warme drankjes en soepjes die van oudsher bekend staan als griepverdrijvers:
- Kippensoep (met veel peterselie)
- Uiensoep (met knoflook)
- Geraspte gember overgoten met kokend water
- Vers citroen- en/of sinaasappelsap met heet water en honing
En van pittig eten (sambal, knoflook, gember) krijg je het warm en ga je zweten. Maar daar moet je maar net trek in hebben als je je ziek voelt.

N.B. Wees alert met kinderen met koorts en neem altijd contact op met de huisarts als je het niet vertrouwt.

Reacties