Wit gekalkte bomen

In de bus in Marokko viel mij op dat bij veel bomen de onderste 1 à 2 meter van de stam wit gemaakt was. In eerste instantie dacht ik dat dat voor de zichtbaarheid was. Niet overal staan lantaarnpalen en een witte stam valt in het donker meer op dan een donkere. Maar later zag ik dat bomen die niet langs de weg stonden ook wit geschilderd waren. Thuisgekomen ging ik op onderzoek uit.

Foto vanuit de bus van reisgenoot Alexander Mueller
De bomen zijn witgeschilderd met kalk. Kalk is luchtdoorlatend. Het wordt in het najaar gedaan en in de loop van het jaar regent of slijt het er weer van af. Een witte kleur reflecteert zonlicht waardoor de boomstam minder opwarmt.

- In Marokko en andere landen waar de zon fel is in de winter kan de temperatuur van een donkere boomstam overdag erg oplopen terwijl de temperatuur 's nachts onder het vriespunt daalt. Door de warmte komen de boomsappen naar de bast, dat bevriest 's nachts en de bast kan hierdoor barsten. Overdag brandt vervolgens de zon op de ontstane barsten waardoor de bast die als beschermlaag dient voor de boom verder beschadigd raakt.

- Insecten en andere beestjes zijn vaak warmte minnend. Hoe warmer, hoe sneller ze zich voortplanten. Een koelere boom betekent minder parasieten die de boom aantasten. En de boom wordt minder beschadigd door dieren zoals vogels die deze parasieten eten.

Foto van snoeibedrijf de Boomgaard
- In Nederland kalkte men vroeger wel fruitbomen wit. In Oost-Europa wordt dat nog steeds gedaan. De reden hiervoor is om te voorkomen dat de bloeitijd te vroeg komt. Bij veel zon in februari worden donkere stammen opgewarmd en zal de sapstroom vroegtijdig op gang komen. De boom gaat bloeien terwijl er 's nachts nog nachtvorst kan komen. Bloesem en vruchtbeginselen kunnen niet tegen vorst.


Bijkomend voordeel van witkalk is dat het mosgroei tegengaat en dat het bepaalde mijten (o.a. de vogelmijt!) en luizen uitdroogt. En het is goed voor veel planten* en dieren. Botten, schelpen en eieren hebben kalk nodig bij de aanmaak.

* Niet alle planten. Sommige planten houden van zure grond. Regenwater bevat geen kalk, vroeger sprak men over zure regen die de grond verpestte...

Reacties