Kachelruitjes poetsen

Een echte tip uit grootmoederstijd; poets de ruitjes van de kachel met de as uit de kachel. De tip staat in het boek, bij glas schoonmaken. Clarien Cornelisse heeft prachtige foto's gemaakt (voor, tijdens en na) en die staan in haar blog.

Wat ik niet wist is dat houtas schuimt. En dat het daardoor extra goed schoonmaakt. Ik was in de veronderstelling dat het net zoals krijt vooral het vuil weg polijst.
Je kunt er zelfs zeep van maken*..... Wat Clarien al gedaan heeft. Ik kon er in mijn oude boeken niets van terug vinden en blijf haar blog in de gaten houden.

Ik probeer zelf foto's te maken van als ik tips toe pas. In dit geval heb ik geen houtkachel.

Maar ik vergeet het ook te vaak. Mijn ovenroosters heb ik blinkend schoon gekregen met groene zeep en ammonia. "Of ik nieuwe had gekocht vroegen de kinderen". Aan foto's dacht ik pas toen ze schoon waren. Ik heb nog wel een foto in vuile toestand. Maar ja, da's niet zo illustratief hè zo helemaal links bijna uit beeld.Zeep maken kan met gootsteenkorrels. Zie hier voor de werkwijze. Met houtas hoef je dat giftige spul niet te gebruiken om het vet te verzepen.

Reacties