Voedselverspilling

Er wordt teveel voedsel weggegooid. Op de site van het voedingscentrum is deze prent in groot formaat te downloaden.


De poster gaat over restjes. Dat is wat anders dan kliekjes. Kliekjes is bereid eten dat overblijft. Als dat voldoende is voor 1 persoon kun je het invriezen. Of in de koelkast zetten als je het binnen een paar dagen op eet. Of neem kippen.
Voedsel dat lang houdbaar is (ongekookte rijst, pasta) valt niet onder restjes. Je kunt het immers opgebruiken wanneer je het weer nodig hebt.

Restjes kun je voorkomen door bederfelijke waren gericht in te kopen. Precies de hoeveelheid die je nodig hebt voor een gerecht. Vleesrestjes heb ik zelf zelden, er wordt weinig vlees gegeten hier en als ik het al ergens in doe, dan is dat een minimale hoeveelheid. Te weinig volgens de gezinsleden, precies genoeg volgens het voedingscentrum (0,8 gram eiwit per dag per kg lichaamsgewicht).
Groenterestjes heb ik dankzij het groenteabonnement van Odin uiteraard wel. Ik schreef al eens over soep van restjes groenten. In tegenstelling tot wat op de prent staat begin ik altijd met het bakken van een uitje. En aardappel of peulvruchten (stap 2 op de poster) zijn geen verplichting hè?

Brood wordt vaak weggegooid. Omdat het na 1 dag vaak al oud smaakt en men de korsten laat liggen. Lees hier meer over oud brood.

Door groente en fruit op de juiste manier te bewaren wordt het minder snel een "restje" dat je op moet. Lees hier meer over groente en fruit bewaren.

Met Google is het tegenwoordig makkelijk om een recept te vinden voor restjes en kliekjes. Tik de ingrediënten waarmee je iets wilt maken samen met je favoriete kok of receptensite in en je kunt uitkiezen.

Reacties