Oud brood

Er wordt in Nederland en België ontzettend veel brood gegeten èn weggegooid.
Zonde, want met oud brood kun je nog een heleboel dingen doen.....

Wist je dat gesneden brood wèl 3 maanden vers blijft in de diepvries? Als een gesneden brood niet dezelfde dag in zijn geheel opgegeten wordt, bewaar het dan in de diepvries en neem er steeds precies het aantal sneetjes uit dat opgegeten wordt.
Bevroren boterhammen zijn handig om besmeerd mee te nemen. Ze zijn steviger, worden minder snel geplet en blijven langer koel.

Ongesneden brood kun je de eerste dagen weer vers maken door het goed nat te maken en circa 8 minuten in de oven te doen op 180 à 200 graden.

Oud brood smaakt weer prima als je het roostert, bakt met wat boter in de koekenpan, voor een tosti gebruikt of ingesmeerd met wat olie in de oven doet.
Er zijn vele recepten te vinden waarin je oud brood kunt verwerken. Google maar eens op wentelteefjes, broodtaart, broodpudding, broodsoep, croutons, broodballetjes voor in de soep, knödel, panzanella of bruschetta.

Voorkom dat oud brood gaat schimmelen en bewaar het niet in een dichte zak of trommel zolang het niet volledig droog is. Drogen kan bij kamertemperatuur, in de zon of in een mandje op de verwarming. Eventueel kan je het versneld drogen in de oven, ongeveer een halfuurtje op 150 graden.

Van oud brood dat je niet op korte termijn gaat gebruiken kun je dobbelsteentjes snijden die je laat uitdrogen of paneermeel maken.
Droog het brood voor paneermeel in de oven. Als het brood hard en bros is kun je het hakken of malen in de keukenmachine, of tot kruimels rollen met de deegroller.
Dobbelsteentjes en paneermeel blijven wekenlang goed en kun je gebruiken als vulsel voor taarten, gehaktballen, vleesvervangers enz.

Reacties