De buxus is opgevreten

Vorig jaar hoorde ik van klasgenootjes van de dochters dat er 10 km oostelijker complete buxussen waren opgevreten. Familie in Limburg en Brabant klaagden er 3 jaar geleden al over. In ons dorp zag ik her en der wat vraatplekken maar het viel nog wel mee dus ik hoopte dat de motten over zouden "waaien". Doch dit voorjaar sneuvelde ook hier ineens de ene na de andere buxushaag.

Overduidelijk dat de rupsen vanuit het zuidoosten Nederland veroveren.

Ik heb de haag in de voortuin tot half augustus groen weten te houden door:
  • Iedere keer als ik er langs liep de motten eruit te schudden (en af toe te vangen, maar meestal ontsnapten ze).
  • Spinsel weg te halen.
  • Met een flinke harde waterstraal de buxus te sproeien wat deze droge zomer sowieso af en toe nodig was.
(Foto rechts; bij de buren kleurt ie al bruin...)
Doch half augustus gaf ik het op. Vrijwel alle buxussen in de omgeving waren inmiddels kaalgevreten en daaruit kwamen zoveel nieuwe motten dat er geen houden meer aan was. Bij het verlichte keukenraam vlogen 's avonds wel 40 motten terwijl in de achtertuin niet eens buxussen staan.
(Zie fotootje hier onderaan)

En toen was ie in 3 weken tijd volledig dor.....

Nog een poging gewaagd om vogels te lokken met brood op de heg nadat ik dit filmpje zag. Maar toen was het al te laat. Toen er eindelijk één ekster door kreeg dat er rupsen zaten waren de meeste rupsen al weg.
Ik heb de indruk dat vogels nog niet door hebben dat er rupsen kunnen zitten in de buxus. Of wellicht vinden ze ze niet lekker of zijn de rupsen voor sommige vogels giftig? De kippen eten ze hier in ieder geval niet. Jammer genoeg anders hadden we ze er wel bij gezet want het zijn driftige en razendsnelle pikkers.

Nou schijnt de buxus 1x kaalvreten wel te overleven. Ik zie her en der bij de in het voorjaar kaalgevreten struiken alweer nieuwe takjes verschijnen. En die struik uit dat filmpje, die ziet er nu zo uit. Maar ja, in mum van tijd is ie natuurlijk weer opnieuw kaalgevreten.

Dus hier gaat ie eruit. Hij stond er al toen we hier kwamen wonen en hij zal 25 jaar oud wezen. Zelf heb ik hem 19 keer geschoren..... Foto links; de heg in betere tijden, 5 jaar geleden.

Ik sprak wat mensen uit de buurt die hun haag in het voorjaar ook nog groen hadden weten te houden maar nu een opgevreten exemplaar hadden. De een had gif gebruikt in het voorjaar dat uitgewerkt bleek in augustus. De ander had feromonen-vallen opgehangen die boordevol met motten zaten maar er waren in augustus blijkbaar toch nog voldoende motten overgebleven om de heg te ruïneren.
Eén struik is nog groen in de buurt. Ik vermoed dat die dagelijks gecontroleerd wordt, want iedere keer als ik daar langs fiets zit er iemand aan te frunniken.

Voor wat het waard is, dit kun je doen:
  • Motten komen op licht af. Lok en dood ze met een insectenlamp.
  • Haal spinsels met eieren weg. Jaag motten weg. Haal rupsen eruit.
  • Zet de hogedrukspuit erop. Gooi rupsen, eitjes, spinsels die je eruit spuit op.
  • Lok vogels naar je struik.

Gif? Niet aan beginnen.
Feromonenval? Zonde van je geld. Tenzij de buren en de buren van de buren meedoen.

Overigens vind ik het snoezige rupsjes, ik maakte een filmpje.

En dan nu de vraag, wat gaan we ervoor in de plaats zetten? Ik kijk met een schuin oog naar de gemeente-plantsoenen omdat daar meestal sterke en makkelijke planten staan zoals de struikkamperfoelie. Ik hoef niet persé een heg, een randje met verschillende panten kan ook. Ik maakte 2 foto's van gemeente-platsoenen:


Roosjes? Of die andere, waar ik de naam niet van weet en ook niet of dat een beetje groen blijft in de winter. (klik op de foto voor vergroting).

Als jij een supertip hebt tegen de buxusrups hoor ik hem graag. Misschien dat ik dan nog overweeg om hem te laten staan :-).

Reacties

  1. Als er bv voldoende (kool)mezen zijn, dus zorgen dat de omgeving daartoe uitlokt !!! dan helpen zij de rupsen te vangen en te voeren aan de jongen. Zie https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/ongediertebestrijding/buxusmot/ : Bestrijden Natuurlijke vijanden. Koolmezen, kauwen, eksters en zelfs naaktslakken eten de buxusrups graag. Milieu Centraal helpt je om deze rupsenvijanden in je tuin te krijgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel. Voor hier te laat. De motten waren destijds te massaal aanwezig...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten