Spalkje voor spreidpoten kuiken

Disclaimer vooraf. Ik leg hier uit hoe je een spalkje kunt maken voor een kuiken dat spreidpootjes heeft. Of een spalk daadwerkelijk de beste oplossing is weet ik niet. Doe altijd eerst alles om spreidpootjes te voorkomen:
- Geen "inteelt"eieren. Dwz geen zonen, broers of vaders bij de hennen zetten.
- Goede temperatuur en vochtigheid bij het uitbroeden.
- Kuikens niet helpen om uit het ei te komen. Klinkt hard, de natuur ís hard.
- Een stroeve ondergrond zodat het kuiken beter grip heeft.

Het kuikentje hier op de foto (kip, Barnevelder) heeft één pootje dat naar buiten wegglijdt. Daar kwamen we de 3e dag pas achter omdat het zich redelijk goed voortbeweegt, het liep alleen wat mank. Vroeg in de ochtend minder mank dan laat in de avond.
"Pootjes bij elkaar binden" en "elastiekje om de pootjes" hoorde ik van ervaren kippenhouders dan groeit het vanzelf weer recht. Dus ik heb wat geprobeerd. Beide spalkjes bleven goed zitten.


Zacht haar-elastiekje. Een keer draaien zodat je een 8tje krijgt. Pootjes erdoorheen en een stukje ductape in het midden. Dit heeft er 24 uur om gezeten, maar het beestje bleef veel liggen. Moeizaam verplaatste het beestje zich door te huppen op beide poten tegelijk en continu probeerde hij het los te pikken.


De 5e dag een nieuwe poging gewaagd met een stukje "postbode"elastiek. Vouw dubbel en knip er 2 sleufjes in (een heel gepriegel). Ook dit hebben we weer verwijderd omdat het beestje af en toe omviel en weer veel bleef liggen met spalk. Als ik zeker zou weten dat het zou helpen dan zette ik door. Nu is het vooral twijfel de twijfel of we een mank lopend kuikentje zo moeten plagen met een spalkje....
Wat ik zo her en der lees wordt een spalkje voornamelijk toegepast bij kuikens die helemaal niet kunnen lopen omdat ze 2 spreidpoten hebben.

Een andere optie is vogelring om de pootjes en met een touwtje door deze ringen de pootjes bij elkaar trekken.

Update
De 10e dag liep het kuikentje zo slecht en viel zo vaak om dat we toch maar weer een spalkje omgedaan hebben. Het ging gelijk een stuk beter. Fladderen kon ie als de beste, lopen deed ie in kleine stapjes. Toch hebben we het beestje met 8 weken "in laten slapen". De kuikens gingen toen naar een wei, alwaar de ervaring is dat de trage beestjes in mum van tijd door de reiger gepakt worden. (Daarom zie je nooit spreidpootjes in de natuur.)


Reacties

  1. mijn kuiken is nu 6 weken en krijgt ineens een uitglij pootje, de ondergrond is van metaal zou het daaraan kunnen liggen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Spreidpootje hebben ze vanaf de geboorte. Wellicht heeft het kuiken zich bezeerd of is inderdaad de ondergrond te glad.

      Verwijderen

Een reactie posten