Eieren uitbroeden

Alweer bijna een half jaar geleden hebben we met een geleende broedmachine kippeneieren uitgebroed. Ik was voornemens om alles wat ik opgezocht of nagevraagd heb hier vast te leggen voor een volgende keer.....beter laat dan nooit.


De eerste ronde. Bij de broedmachine kregen we 7 eitjes, 6 kriel en 1 grote, zodat we gelijk konden starten. Op marktplaats kochten we 10 bevruchte eieren van de Barnevelder kip en die legden we er 10 dagen later bij.


Tweede ronde 10 dagen later met de Barnevelder kippen.
Nog steeds abonnees gezocht voor Youtube, kijkers genoeg maar je hebt 1000 geabonneerden nodig voor een professioneel account.

Eieren
Eieren uit de supermarkt zijn natuurlijk niet bevrucht, daar zit geen haan bij. Vraag rond in je vriendenkring, bij de kinderboerderij of koop ze op marktplaats of een gespecialiseerde winkel. Een ervaren iemand kan met een schouwlamp zien of een ei bevrucht is, er zit een puntje in, echt duidelijk is dat pas na een dag of 5 broeden te zien.
Bevruchte eieren kunnen tot circa 14 dagen bewaard worden totdat je gaat broeden. Daarna neemt de kans dat ze nog uitkomen snel af.
Wees voorzichtig met de eieren. Niet schudden en met schone handen vastpakken. Beschadigde eieren gelijk weghalen.
Zet tekens op de eieren als je verschillende partijen hebt en/of op verschillende tijdstippen start.

Broeden
Volg de aanwijzingen die bij de broedmachine zitten.
Temperatuur, luchtvochtigheid en regelmatig keren zijn van belang. Sommige machines zijn volautomatisch, bij andere moet je zelf de eieren keren, de temperatuur en/of luchtvochtigheid meten en regelen.
- Temperatuur 38 graden
- Luchtvochtigheid circa 60%
- Minimaal 3x per dag keren
Onze machine keerde automatisch. Temperatuur zelf in de gaten houden en we moesten zorgen dat de bak onderin altijd gevuld was met water. Als je handmatig keert kun je tekens op de eieren zetten zodat je weet welke je gekeerd hebt.
Je kunt met een lampje kijken of het ei ontwikkelt. Daar bestaan speciale schouwlampjes voor. Dat is een fel lampje waarop je het ei kunt zetten zonder dat er licht ontsnapt. Hier lukte het met de lamp van de mobiele telefoon (Nexus).

Broedtijd
De broedtijd gaat in op het moment dat je de eieren in de broedmachine legt. Na ongeveer 21 dagen komen ze uit. Het precieze aantal dagen hangt o.a. af van de grootte van het ei, temperatuurschommelingen tijdens het broeden en hoe oud het ei was bij start.
Stop de 18e dag met keren, als het goed is liggen de eieren met de punt schuin omhoog. Na 1 of 2 dagen zul je de eerste barstjes zien en de kuikentjes horen piepen; de eieren worden "aangepikt". De 3e dag komt het eerste kuiken uit het ei. Binnen 24 uur zullen de andere kuikens geboren worden. Het gepiep en de bewegingen van het eerste kuiken zijn signalen voor de andere kuikens om ook naar buiten te komen.

Uitkomen
Kuikens hebben nog geen harde snavel. Op de snavel zit een ei-tand (die ze later verliezen) waarmee het ei open gepikt wordt. Het open pikken kost veel energie. Kuikens liggen dan ook voor pampus zodra ze uit het ei zijn. Laat het kuiken in de broedmachine zitten totdat het volledig droog is.
Help de kuikens niet om het ei uit te komen. Een kuiken dat niet op eigen kracht eruit komt is een zwak kuiken. Wel mag je natuurlijk eierschalen en -vliezen van de andere kuikens weghalen als die hinderen. Niet alle eieren zullen uitkomen.

De eerste dagen
De eerste 24 uur kan een kuiken zonder eten en drinken omdat ze vlak voor ze uitkwamen de volledige dooier hebben opgegeten. In de natuur komt een moederkloek pas rond de 23e dag met haar kuikens tevoorschijn. Als alle eieren uitgekomen zijn èn alle kuikens droog zijn.
Zorg voor een waterbakje waarin ze niet kunnen verdrinken. Een schoteltje met een omgekeerd kopje of een speciaal drinkbakje. Als ze niet drinken doe het dan voor door met een stokje of achterkant van een theelepeltje in het water te tikken. Kuikenkruim kun je los op de bodem van het verblijf strooien of in een bakje doen.
Kuikens hebben warmte nodig. Start met 38 graden en bouw dat geleidelijk in 6 weken af naar 24 graden. Als ze op een hoopje liggen onder de lamp en blijven piepen staat de lamp te koud. Liggen ze verspreid van de lamp af staat de lamp te heet. De temperatuur van de lamp kun je eventueel regelen door hem hoger of lager te hangen. Wij hadden speciaal een dimmer gekocht maar hoger/lager vonden we handiger.
Ondergrond van het verblijf moet ietwat stroef zijn anders glijden ze uit als ze proberen te lopen. Elk kuiken lijkt in het begin spreidpoten te hebben maar binnen een dag lopen ze normaal. We hadden er eentje met één spreidpoot. Lees hier hoe je een spalkje kunt maken.

De 3 hennen die we gehouden hebben vandaag. Ze leggen inmiddels bijna eieren.


Zoveel tijd na dato...waarschijnlijk incompleet verhaal. Heb je vragen. Stel ze gerust.

Reacties