Zelf zuurkool maken

Zelf zuurkool maken was mij altijd teveel gedoe. Dan moet ik zo'n dure pot met waterslot aanschaffen, ingewikkeld gaan doen met laagjes geschaafde kool, zout in de juiste hoeveelheid per laag strooien en karnemelk in huis halen. Als ik ooit een zuurkoolpot bij de kringloop of rommelmarkt tegenkom kan ik het wel eens uitproberen...

En toen las ik in het boek "De Tuinjungle" een recept voor zuurkool. (Geweldig boek, ik kom erop terug als ik het uit heb). Uhhh, een waterslot is helemaal niet nodig? In plaats van precieze laagjes kun je kneden? Geen karnemelk nodig? Wow. Zodra er een knapperige kool zit in mijn groente-abonnement ga ik het uitproberen!


Et voila, afgelopen week zat er een rode kool in de groente-tas.
Ik sneed de kool in zo dun mogelijke reepjes. Met een schaaf of de keukenmachine wordt het fijner.


Lekker kneden, hoor je de knapperigheid?Ik had geen natuursteen die in mijn glazen pot past. Ik improviseerde wat. Legde er een koolblad met wat zwaars bovenop. Als de kool maar onder het pekelvocht blijft.


Afgedekt met een theedoek en weggezet in de garage, daar is het redelijk donker als de deur dicht is.


En nu wat geduld... Na 11 dagen bubbelde de kool volop.


Na 20 dagen was de rust wedergekeerd en heb ik de zuurkool overgeschept in afsluitbare bakjes. Het vocht was toen vrijwel weg en het rook overduidelijk naar zuurkool. Ik had geen schimmel, mocht je dat krijgen, dat kan geen kwaad en kun je er af scheppen.
Rauw geproefd. Mmmm šŸ˜‹. Dit weekend stamppot.

Nieuwsgierig checkte ik mijn antieke kookboek. Blijkt daar ook simpelweg kneden in te staan en niets over een pot met waterslot. Wel wordt er karnemelk genoemd. Ik heb dat even uitgezocht, karnemelk bevat veel melkzuurbacteriƫn die zorgen voor de fermentatie. Het wordt gebruikt als starter. Een scheutje zuurkoolsap heeft hetzelfde effect. Zonder starter duurt het iets langer.

Uit het "Coƶperatie Kook- en Huishoudboek"

Samengevat uit veler recepten:
- De zouthoeveelheid varieert van 10 tot 20 gram per kilo.
- Heel fijn snijden.
- Laagjes die je aanstampt of kneden en dan in zijn geheel aanstampen.
- Staantijd varieert van 4 dagen tot 6 weken. Het hangt o.a. af van de temperatuur en of je een starter gebruikt.
- Je ruikt het vanzelf als de zuurkool klaar is.

Tot slot googelde ik nog op zuurkoolpot. Voornamelijk commerciƫle resultaten. Verbazingwekkend. Waarom zo'n dure pot kopen als het zonder kan? Ik had het nog nooit gemaakt omdat ik dacht dat je er zo'n pot voor nodig had.

Marketing is mensen iets laten kopen dat ze niet nodig hebben.

Reacties

 1. geweldig kookboek, ik heb het ook (was van mijn oma) en gebruik het van tijd tot tijd.
  of gewoon erin lezen is al leuk en nuttig, en wat is er inderdaad veel veranderd
  Ik heb wel een zuurkoolpot, van iemand gekregen die het toch teveel moeite vond om zelf zuurkool te maken en ben vorig jaar aan de slag gegaan. Het was heerlijk!!! Gewoon met witte kool. Zeker voor herhaling vatbaar

  Berber


  Berber

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is een heerlijk boek! Ik heb er ook de gegevens voor het "hooikist"koken uit gehaald (elders in het blog). Als zuurkool onder water staat kan er geen zuurstof bij, da's waarom een waterslot geen "must" is. Goed afdekken en iets zwaars erop werkt ook.

   Zo'n waterslot is dan wel weer handig als je iets met alcohol wilt brouwen. Dan voorkom je dat de alcohol omgezet wordt in azijn.

   Verwijderen
 2. Het kan ook gewoon in een Ikea 'weckpot' niks dure potten, als je maar zorgt dat de kool 'onder het vocht ' staat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik het eerder geweten had dat zo'n dure pot niet nodig was...

   Verwijderen

Een reactie posten