Ik googelde wat, las in Annemieks kookboek en combineerde uit alle recepten de volgende ingrediƫntenlijst:
- flink wat brandneteltoppen
- bouillon
- uien
- knoflooktenen
- aardappel
- boter
- nootmuskaat en peper
- hardgekookt ei als vulling
De recepten varieerden enorm in hoeveelheden brandnetel. De een had het over een paar topjes, de ander over 4 kilo. Verder ontbrak soms de aardappel, deed een enkeling er koriander bij en een ander gebruikte veel room wat een romige, lichtgroene soep oplevert.
Ik had een flinke pan brandneteltoppen. Nou ja toppen, ik heb jonge brandnetels geknipt tot 1/3 van de hoogte wat toch nogal wat stevige stengels opleverde waarvan de vezels in de staafmixer bleven zitten. Doe handschoenen aan en knip.
Brandnetels wassen en uit laten lekken.
Bak wat uien (ik nam er 2) en de knoflook in de boter. Doe de brandnetels erbij en doe er zoveel water bij dat alle brandnetels onder water staan. Bij mij was dat 2,5 liter als ik de brandnetels wat aanduwde in de pan. Doe er bouillonblokjes of -poeder bij en 1 of 2 aardappelen in stukjes.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik de smaak niet heel bijzonder vond. Maar als ik alle verhalen geloven moet werkt het bloedzuiverend en is het supergezond. Brandnetel bevat onder andere ijzer, calcium, selenium, kalium, magnesium, kiezelzuur, vitamines A, B, C, D, E en K en veel voedingsvezels [bron].
Geen opmerkingen:
Een reactie posten