Brandnetelsoep

Al zeker 20 jaar denk ik in het voorjaar als ik jonge brandnetels zie, ik moet toch eens een keertje brandnetelsoep maken. Maar ja. Daar heb je toch echt handschoenen en een (snoei)schaar voor nodig en dat zit niet standaard in mijn fietstas. Deze week ging ik er dus maar eens speciaal voor op pad.

Ik googelde wat, las in Annemieks kookboek en combineerde uit alle recepten de volgende ingrediƫntenlijst:

- flink wat brandneteltoppen
- bouillon
- uien
- knoflooktenen
- aardappel
- boter
- nootmuskaat en peper
- hardgekookt ei als vulling

De recepten varieerden enorm in hoeveelheden brandnetel. De een had het over een paar topjes, de ander over 4 kilo. Verder ontbrak soms de aardappel, deed een enkeling er koriander bij en een ander gebruikte veel room wat een romige, lichtgroene soep oplevert.

Ik had een flinke pan brandneteltoppen. Nou ja toppen, ik heb jonge brandnetels geknipt tot 1/3 van de hoogte wat toch nogal wat stevige stengels opleverde waarvan de vezels in de staafmixer bleven zitten. Doe handschoenen aan en knip.


Brandnetels wassen en uit laten lekken.


Bak wat uien (ik nam er 2) en de knoflook in de boter. Doe de brandnetels erbij en doe er zoveel water bij dat alle brandnetels onder water staan. Bij mij was dat 2,5 liter als ik de brandnetels wat aanduwde in de pan. Doe er bouillonblokjes of -poeder bij en 1 of 2 aardappelen in stukjes.


Laat 15 minuten koken en maak fijn met een staafmixer. Voeg peper en nootmuskaat toe. Dien de soep op en garneer met een hardgekookt ei. En eventueel wat roomkaas en bieslook.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de smaak niet heel bijzonder vond. Maar als ik alle verhalen geloven moet werkt het bloedzuiverend en is het supergezond. Brandnetel bevat onder andere ijzer, calcium, selenium, kalium, magnesium, kiezelzuur, vitamines A, B, C, D, E en K en veel voedingsvezels [bron].

Reacties