Boomspinazie deel 2

Vorig jaar kocht ik op de stekjesmarkt twee, voor mij onbekende, plantjes boomspinazie. Ik gaf er eentje weg en de andere zette ik in een pot waar ik eind van de herfst zaad van oogstte.
Mijn dochter nam op 21 mei een potje met kiemen mee naar Zweden. Op 25 mei verspeende ze ze.

Op 11 juni gingen ze de volle grond in.

Zo groot waren ze op 27 juni:

En zo groot op 17 augustus toen we de dochter gingen ophalen in Zweden.

We oogstten boomspinazie.

En we aten boomspinazie. (Met eiersalade gemaakt van vier jaar oude eieren in het zuur).

In Zweden was men blij met de boomspinazie. Het leverde een fijne oogst op. Helaas zal boomspinazie zich daar vermoedelijk niet vanzelf uitzaaien zoals hier in Nederland, zelfs tussen de stoeptegels duikt ie op. Het klimaat, vrij noordelijk ligt deze moestuin, zorgt ervoor dat er van veel planten geen zaad gevormd wordt. De melde waarvan boomspinazie familie is zie je daar niet.

Ondertussen was hier in Nederland de boomspinazie volop zaad aan het vormen dus dat wordt opsturen. Ik nam vanuit zweden lupine-zaad mee. Dat groeit daar overal in het wild.

Gekookt smaakt het blad naar spinazie. Rauw door de salade moet ik heel eerlijk zeggen vind ik hem wat minder, maar ik eet ook geen spinazie rauw.

Update 12 oktober...


Op zoek naar zaadjes? Ze zijn voor een kwartje mee te bestellen met iets uit de webwinkel.

Reacties

 1. Had nog nooit van deze plant gehoord, maar een beetje zoekwerk leverde mij op dat het een volle neef of nicht is van o.a. quinoa en melde. De wetenschappelijke naam is dan ook Chenopodium giganteum en van het plantje dat ik (opgegroeid nop een boerderij) wel eens plukte en aan de varkens of kippen voerde; Chenopodium album, of in standaard Nederlands, ganzenvoet.
  Is het zaad gewoon te koop? Het lijkt me wel interessant om uit te zaaien, want het lijkt me ook nog wel een decoratieve reus met zijn paarse topjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties


  1. Dank voor de term ganzenvoet! Ik heb het zaad nog nooit te koop gezien. Maar had er ook nooit naar gezocht. Vreeken blijkt het te hebben al is het momenteel uitverkocht (die heeft alles, prachtige winkel in Dordrecht) www.vreeken.nl/052000-boomspinazie-magentaspreen mooie omschrijving aldaar: "De grote broer van andere groenten binnen de ganzevoetfamilie: brave hendrik, aardbeispinazie en quinoa. Het malse, jonge blad van deze flinke plant (1-1,5m!) heeft een decoratieve, rozerode bladaanhechting, die uitwaaiert tot een poederig zweem over het hele blad. Ook de roodgroene stengels en de rozerode bloei doen mee aan de sierwaarde. Het jonge blad is in salades mals en... prachtig! Kort gekookt ontstaat een ouderwetse spinazie."

   Verwijderen
 2. Beste Willem, Ik vind het ook een wereldplant! Mooi, hoog en lekker - perfect voor mijn minituintje. En inderdaad: ooit een keer een plantje gekregen, en nu al jaren oogst... Als je me op de een of andere manier je adres kunt doen toekomen kan / wil ik je best wat zaad opsturen - er is ruim genoeg!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten