Kiemgroenten kweken

Die moestuintjes van een bekende supermarktketen? Hier in huis zijn ze (de door oma verzamelde potjes) allemaal verorberd als kiemgroenten. Best wel een verspilling als je beseft dat voor die paar kiemen een turfpotje, kokostablet, zaadzakje en omverpakking gebruikt is. Kiemgroenten hebben namelijk alleen water nodig om te ontspruiten.

Zaadjes voorweken in water en daarna vochtig houden met de plantenspuit. Niet te nat want dan gaat het schimmelen en niet te droog want dan groeien ze niet. Ik deed zaadjes in een glazen schaaltje op keukenpapier.

Er zijn speciale kiemschaaltjes te koop, dat is een zeefje dat in een schaaltje past waardoor je de zaadjes kunt spoelen. Echt nodig is dat niet als de zaadjes naast elkaar liggen. Spoelen hoeft alleen als je kiemen in een pot kweekt (daarover komt nog een blog).

Ik gebruikte zaadjes van de boomspinazie. Ik heb nog over van vorig jaar en de nieuwe oogst zit eraan te komen.


Twee exemplaren naast de kippenren heb ik geen blaadjes van geoogst dit seizoen en die zijn doorgegroeid naar 3 meter. De meetlat die ik hier vasthoud is 2 meter en als je goed kijkt zie je een top van de boomspinazie uitsteken (overbelicht met de witte lucht).

Alle roze jonge blaadjes zijn verdwenen en op die plaats word het zaad gevormd.

Boomspinazie is familie van quinoa, misschien dat ik het bij deze overvloed eens op die wijze op tafel ga zetten.

Linkjes:

Quinoa Wikipedia

Melganzenvoet Wikipedia

Boomspinazie onkruid

Reacties

  1. Is boomspinazie ook inlands? het spul lijkt verdacht veel op een akkeronkruid uit mijn jeugd; melde, Chenopodium met nog iets er achteraan. Mijn opa (1881) vertelde dat ze dat onkruid, tezamen met polygonium, moesten verzamelen als er varkensvoer gekookt moest worden. Het gebruik ervan is dus al heel oud, misschien wel eeuwenoud. Volgens mijn vader (1916) kookten ze in WO II soms de bladen van de melde en aten het als spinazie. Was dat 'onkruid' toch nog ergens goed voor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is familie van het akkeronkruid melde, ook wel melganzenvoet genoemd. Het lijkt er, zeker na de bloei heel erg op. In het wild heb ik de roze topjes nog niet gespot. Het duikt hier rondom het huis wel overal op als onkruid :-). Het is ook familie van quinoa. En dat wordt al eeuwenlang gegeten. Ik heb 3 linkjes toegevoegd.

      Verwijderen

Een reactie posten