Daslookzaden fermenteren

Afgelopen weekend de zaadjes geoogst van de daslook in de tuin. Het worden er ieder jaar meer. Tot vorig jaar zette ik ze op azijn, dit jaar wilde ik het eens met fermenteren proberen, รก la zuurkool.


Moeilijk is dat niet; trek de zaadjes van de stelen, zet ze onder water met de juiste hoeveelheid zout en wacht af. Ik gebruikte daar een melkschuimer voor, handig om een teveel aan water nog af te gieten voordat je zout toevoegt. De smaak blijft het best behouden met zo min mogelijk water, de zaadjes moeten net onder water staan.

De melkzuurbacterie zet suikers om in onder andere koolzuurgas en de boel gaat vrolijk bubbelen.

Werkwijze
 • Weeg de lege pot die je gaat gebruiken
 • Doe de zaadjes ongewassen in de pot
 • Vul aan met water.
 • Duw de zaadjes onder water en giet overtollig water af.
 • Weeg de pot opnieuw en noteer het toegenomen gewicht.
 • Voeg 1,5% zout toe. Op 500 gram is dat 7,5 gram zout.
 • Roer totdat het zout is opgelost.
 • Leg iets zwaars op de zaadjes zodat ze onder water blijven.
 • Dek de pot af met een doek of deksel. Zorg dat het koolzuurgas kan ontsnappen.
 • Ik deed nog een extra schepje suiker erbij, ik heb geen idee of er voldoende suiker voor de melkzuurbacterie in de zaadjes zit. Ik vermoed van wel, bij zuurkool hoef je ook geen suiker toe te voegen.
 • Als de boel uit gebubbeld is overscheppen in kleine potjes en bewaren in de koelkast.
Binnen een dag ontstonden er luchtbelletjes en hing er een zware daslookgeur in de keuken. De derde dag geurde de hele benedenverdieping en heb ik de kan vanwege de geur in de garage gezet. Net pakte ik mijn fiets en rook de geur al voordat ik de garagedeur geopend had...

Update:
Na een week was de boel uit gebubbeld en verdween de geur in de garage. Dat is het moment dat je in potjes moet doen. Ik deed dat 5 dagen later pas...

Het had nog wel wat zuurder gekund, de 3 volle potjes die ik wat langer wilde bewaren heb ik nog verhit in de magnetron tot 80-90 graden.

In de grote pot eet ik binnen een week op.

Verschil met op azijn zetten:
 • Zaadjes zijn iets malser, wat minder hard.
 • Smaak is steviger en scherper. Op azijn vind ik de smaak frisser.
 • Goedkoper; je hoeft alleen zout toe te voegen, geen azijn te kopen. 
Volgende keer misschien meer suiker en voor laten weken in zout. Al denk ik dat ik dan gewoon weer voor de azijnversie ga. De kunststof onderdelen van de melkschuimer ruiken na een rondje vaatwasser nog steeds naar daslook... 
Mocht je recepten hebben voor het fermenteren van zaden, ik hoor ze graag! Dan experimenteer ik verder.

Voor de oogst...


Reacties