Gedroogde berenklauw als decoratie

Jaren geleden had ik al eens een reuzenberenklauw in het late najaar meegenomen om in een leeg hoekje van de huiskamer te zetten. De bloem had zijn zaadjes al verloren en bleek bij thuiskomst in een te ver vergane staat. Nogal wat brosse takjes hadden de fietstocht niet overleefd en ik vond hem te kaal voor in de huiskamer. Volgend jaar een nieuwe poging, iets eerder in het seizoen dacht ik toen.

Maar de reuzenberenklauw is een hinderlijke invasieve soort die inheemse planten wegdrukt. Met penwortels die afsterven waardoor de grond wegspoelt (erosie). En het sap van de berenklauw veroorzaakt in zonlicht brandwonden. Het is in verband met de zaadjes inmiddels dan ook verboden om de decoratieve gedroogde bloemstengels van deze plant te verhandelen. Zie dit staatsblad [download pdf]. En als particulier moet je het dan ook niet doen vind ik.

Dus we hebben er eentje geoogst in volle bloei (24 juni) voordat er ook maar een zaadje gevormd was. In een gebied waar de beheerder momenteel zoveel mogelijk bloeiende berenklauwen knakt zodat ze geen zaad vormen. “Neem er maar zoveel mee als je wilt nu”.

Let op de giftige sappen als je dat ook wilt doen! In het najaar is de plant gedroogd en heeft geen sappen meer. Maar in de zomer dus wel! Neem een zaagje mee en doe stevige handschoenen aan. Zaag eerst alle groene bladeren weg en zorg dat je er geen huidcontact mee maakt. Stengel en bloem bevatten minder sap, doch raak die ook zo min mogelijk aan.

Het is niet het goede seizoen om te oogsten. De stengel met de schermen is nog niet droog (gehard) en gaat zonder watertoevoer slap hangen.

 

Hij hangt hier nu ondersteboven. Na 3 dagen een dagje rechtop gezet, doch toen ik hem weer ondersteboven hing vielen de takjes weer terug.

Ik zal nog een foto plaatsen als ie volledig droog is en in de huiskamer staat.

Een makkelijk alternatief is gewone inheemse berenklauw. Die mag je wel in gedroogde vorm oogsten en dat kan met blote handen. Wel is die minder hoog (1,5 meter). Tot mijn grote verbazing zag ik dat dat nu al kan, 2 juli plukte ik er een paar tijdens een fietstocht, volledig gedroogd, met al een deel van de zaadjes verdwenen. Normaliter is dat pas eind augustus.
Die staan nu in het hoekje waar ik de reus gepland heb.

En toen ging ik nog even googelen. Er is vanalles eetbaar aan de plant. Mocht ik daar nog wat van uitproberen, verschijnt het hier op het blog. Fijn leesvoer:
https://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/overheerlijke-groente-gewone-inlandse-berenklauw-uit-de-natuur-of-je-tuin/


Update
Om een lang verhaal kort te maken. Een bloeiende reuzeberenklauw is nog te slap (niet voldoende verhout) om mooi te laten drogen.
Nog wat geklooid met verstevigingen, maar uiteindelijk is ie gewoon de kliko ingegaan.

Reacties

  1. Soms kun je ook gehinderd worden door kennis; het zal zeker 35 jaar gelden zijn dat in mijn tuin, mooi aan het eind, een voor mij onbekende plant opgroeide. Decoratief en een mooie afsluiting van de tuin vonden we allemaal. De plant werd wel 3 m hoog en veel zoeken in plantenboeken en rondvragen leerde me dat het een Kaukasische berenklauw was.
    Om een of andere reden moest de plant in de vroege herfst weg en heb ik, in korte broek en een wit T-shirtje de plant omgezaagd en in stukken laten verdwijnen in de groencontainer.
    Geen enkele voorzorgsmaatregel genomen en wonder boven wonder ook nergens last van gehad; geen blaren etc. en de zon scheen echt nog. De belangrijkste 'schade' was een vlek op mijn T-shirt van het sap die met geen mogelijkheid te verwijderen was. Pas toen het www uitgebreider werd zag ik op wikipedia wat me allemaal had kunnen overkomen. Achteraf was ik maar wat blij dat ik die kennis niet had op het moment van verwijderen van de berenklauw.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik dacht altijd dat het wel meeviel. Er is ooit een kind in ziekenhuis beland nadat het ingepakt was met bladeren van de berenklauw en daarna nog een tijdje doorspeelde in het zonnetje. Maar hoorde toch van meerdere mountainbikers met brandwonden nadat ze te dicht langs berenklauwen gefietst hadden. In najaar, toen jij oogstte, zal de plant al minder sappig geweest zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten