Limoncello

Naast marmelade (vorige blogpost) maakte ik bij thuiskomst uit ItaliĆ« natuurlijk ook Limoncello van de 5 kilo gekregen citroenen. Ik had al eens het recept gevraagd aan de Italiaanse tante; schilletjes in sterke drank of pure alcohol, laten staan en wat suiker naar smaak toevoegen.

Ik googelde nog voor de precieze verhoudingen maar het komt allemaal niet zo nauw. Limoncello is een likeur. Minimaal 15% alcohol en 10% suiker is het likeur. In de meeste Limoncello zit 25-30% alcohol, denk die van mijn tante nog sterker.

Ik heb genomen:
  • 200 gram zeste (het geel van de citroenschillen)
  • 300 gram 38% brandewijn
  • 50 gram water
  • 50 gram suiker
Na het zeven van zeste bleef er totaal 390 gram over. Ik voegde nog 10 gram suiker toe, suikerpercentage is dan 15% (60 gram op 400 gram), alcoholpercentage 28% (114 gram op 400 gram).

Werkwijze:
  • Was de citroenen en maak ze weer droog.
  • Schil het geel van de schil met een scherp mesje of dunschiller. (Voor 200 gram heb je ongeveer 12 citroenen van normaal formaat nodig).
  • Doe in een weckpot, overgiet met sterke drank (brandewijn, gin, wodka of pure alcohol) en sluit de pot.
  • Met pure alcohol laat je 4 weken staan, filter je de zeste eruit en voeg je daarna de gewenste hoeveelheid suikerwater (suiker opgelost in water) toe.
  • Met sterke drank laat je 3 weken staan, voeg je de gewenste hoeveelheid suikerwater toe en laat je nog een week staan voordat je de zeste eruit filtert.
  • Tijdens de staantijd af en toe doorroeren.
  • Filteren doe je met een (zak)doek in een trechter of papieren koffiefilter.
  • Gebruik suikerwater of -stroop. De suiker dus eerst oplossen, eventueel verhitten en laten afkoelen, voordat je toevoegt.
  • N.B. De suiker eerst oplossen staat in elk recept wat ik las. Ik voegde later nog een beetje losse suiker toe, dat loste vanzelf op.
De geschilde citroenen kun je nog uitpersen voor het sap.

Ik maakte van een deel ijsklontjes maar dat is geen succes. Kleverig, blijven in de vorm zitten en plakken aan elkaar als je ze los in een diepvriesbakje doet.

Foto's van eindresultaat en smaaktest volgen nog.

Reacties