Je hebt olijfolie en...

Afgelopen week zag ik de uitzending van de Keuringsdienst van waarde en ik voelde me een domme Nederlander. Al jaren heb ik twee soorten olijfolie in huis. Eén voor salades (eerste persing) en één om te bakken. Omdat ik in de veronderstelling was dat bij bakolie de stoffen die niet goed tegen verhitting kunnen eruit gehaald zijn.

En dat voor iemand die van de (aangetrouwde) Italiaanse familie meerdere keren een fles verrukkelijke olijfolie van eigen land kreeg en weet dat er in Italië geen speciale bak-olijfolie verkocht wordt.

Ik leerde van de uitzending dat olijfolie alleen gezuiverd (geraffineerd) wordt als de grondstof bestaat uit inferieure, vervuilde, oude en/of bedorven olijven. Tijdens het zuiveringsproces verdwijnen naast ongewenste stoffen ook alle smaak, geur, kleur, vitaminen, oxidanten etc. Wat overblijft is een kleurloze, neutraal smakende olie die geen olijfolie meer mag heten. Maar wel vrijwel onbeperkt houdbaar is, tot hoge temperatuur verhit kan worden zonder te stinken en jawel, gebruikt wordt als lampenolie!

Om toch als olijfolie verkocht te mogen worden moet er ongeraffineerde olijfolie bij. Olie van de eerste persing (vierge, extra vergine). Bij de bakolie van de Lidl blijkt dat toch nog 22,5% te zijn:


Milde olijfolie van EkoPlaza heeft slechts 3% ongeraffineerde olijfolie. Perfect als je niet van de smaak houdt...

Het rookpunt van olijfolie is 185` Celsius* en ligt boven dat van boter.
Door te raffineren kun je olijfolie hoger (zo'n 25 graden Celsius) verhitten voordat ie gaat roken. Dat effect wordt minder als je er ongeraffineerde olie bij doet.

Enfin, prijsverschil is er nauwelijks tussen bak- en vierge olijfolie. Vierge heeft meer smaak en alle gezonde stofjes zitten er nog in. Hier wordt de classico opgemaakt en nooit meer gekocht!


* Gerrit Jan Groothedde schreef dit in 2011 op zijn toenmalige blog. Op zijn huidige blog opnieuw aandacht voor het bakken in olijfolie vierge, met rookpunten van veelgebruikte vetten en oliën.

Reacties