Snijbloemen

Snijd stelen schuin af met een scherp mes als je bloemen in een vaas zet. Dichtgeslibde of uitgedroogde vaten gaan zo weer open en kunnen water opzuigen. Door ze schuin af te snijden maak je de oppervlakte van de opening groter. Gebruik geen bot mes of snoeischaar, daarmee moet je teveel druk zetten en duw je de vaten dicht.
Snijd van bloemen die na 1 week nog mooi staan, zoals chrysanten, nogmaals een stukje af.

Bladeren zoveel mogelijk verwijderen. Bladeren moeten immers gevoed worden en dat gaat ten koste van de bloem. Bladeren onder water gaan rotten.

Zet snijbloemen 's nachts op een koudere plaats en ze blijven langer goed.

Rozen die de kopjes dreigen te laten hangen opnieuw afsnijden en in warm water zetten.

Ververs het water regelmatig om te voorkomen dat het gaat stinken en slijmerig wordt. Drabbig water wordt minder goed opgenomen. Sommige bloemstelen, zoals Gerbera's, gaan nogal snel rotten en daardoor stinken. Voeg een druppel chloor toe, een scheutje azijn of citroensap, een beetje baking soda of leg een koperen munt op de bodem van de vaas om dit tegen te gaan.

Je kunt snijbloemen soms oppeppen door een schepje suiker of een scheutje frisdrank door het water te doen.