Oma's huis-, tuin- en keukenboek

Boekrecensie van "Oma's huis-, tuin- en keukenboek" van Geertje Gort.

Een paar jaar nadat ik op kamers ging nam ik dit boek uit mijn ouderlijk huis mee. Mijn moeder keek er toch nauwelijks in. En, waar blijft de tijd, al meer dan 25 jaar raadpleeg ik dit boek. Voor vlekjes, kwaaltjes of hoe iets schoon te krijgen.

Het is een heel compleet boek met een overzichtelijk register achterin waardoor je snel kunt vinden wat je zoekt. Er komt van alles aan bod. Bijna elke vlek wordt behandeld, er staat een uitgebreid overzicht met geneeskrachtige kruiden in, kooktips, bewaartips, natuurlijke schoonheidsverzorging, kamerplanten, huisdieren, ongedierte bestrijden, noem maar op. In al die jaren is het zelden gebeurd dat ik iets wilde opzoeken maar het er niet in bleek te staan.

Eigenlijk is het enige nadeel dat de informatie is verouderd. Er was destijds nog geen magnetron of droger. Wasmiddelen en wasmachines waren bij lange na nog niet zo goed als nu. Er worden middeltjes gebruikt als borax en hypo (fixeerzout) die men tegenwoordig niet meer in huis heeft. En kleding is niet meer zo waardevol als vroeger toen je er vaak jaren mee moest doen en je er heel zorgvuldig mee om ging. Want wie verstelt, repareert of stijft er nog kleding? Wie weet nog wat piqué, gobelin, satinet, filligrainwerk is?

Met de komst van Google zocht ik steeds minder vaak wat op in dit boek. Via Google vind je veel meer over een onderwerp, èn sneller. Doch wat je op Google vindt is minder betrouwbaar, minder "to the point", vergeven van commercie en grapjes; het is een grote brij van meningen, ervaringen en herhalingen met af en toe een feit. Eén van de redenen waarom ik dit blog begonnen ben. En nu maak ik weer dankbaar gebruik van dit boek -> checken of de informatie die ik tegen kom op internet wel klopt.

Er bestaan meerdere varianten van dit boek, het is meerdere malen herdrukt.
Mijn exemplaar is uit 1980 en heeft ISBN 9010030970. Bij Bol wordt het boek regelmatig, tweedehands, te koop aangeboden.

Reacties