Wijn maken

Illustratie van Caroline d'Hollosy en Ilja Gort uit de wijnboerennieuwsbrief www.slurp.nu
Klik hier voor een pdf om uit te printen.

Zelf wijn maken is een leuk experiment:
- Oogst of koop rijpe druiven, maak ze schoon en knijp de druiven met de hand tot sap.
- Laat het gistingsproces op gang komen al dan niet door er wat wijnzout of -gist aan toe te voegen.
- Zeef of filter de pitjes en schilletjes eruit, of laat ze erin en sluit de druivensap af van zuurstof en laat gisten. Tijdens het gistingsproces wordt suiker omgezet in alcohol en koolzuur. Koolzuur kun je laten ontsnappen middels een waterslot. Zuurstof zou de alcohol omzetten in azijn en mag er om die reden niet bij.
- Als er geen koolzuur meer gevormd wordt, wat je kunt zien doordat er geen nieuwe luchtbelletjes meer ontstaan, is het omzettingsproces klaar. Als je nog niet gefilterd heb kun je dat nu doen.
- Sluit de wijn luchtdicht af en laat rijpen.
- Na verloop van tijd kunnen er bezinksels ontstaan. Hevel de wijn voorzichtig over met een slangetje.
- Je kunt de wijn ook voordat het omzettingsproces klaar is overhevelen en luchtdicht afsluiten, dan kan het gevormde koolzuur niet meer ontsnappen en krijg je mousserende wijn.

Hoe lang de druiven moeten gisten of rijpen, of èn welke ingrediënten je er aan toevoegt, wanneer en hoe vaak je filtert en overhevelt, of je alle koolzuur laat ontsnappen -> er zijn geen vaste regels voor te geven. Het is afhankelijk van de druivensoort, hoeveel zon de druiven hebben gehad en welke smaak je wenst.

Hetzelfde verhaal gaat op voor vruchtenwijn, van andere fruitsoorten. Als je appelazijn tijdens het gisten afsluit van zuurstof wordt de alcohol niet omgezet in azijn en krijg je wijn of cider. Appelcider is mousserende appelwijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten