Broodpudding

Sinds ik een stukje over oud brood schreef worden de korsten van het volkorenbrood dat we hier dagelijks eten niet meer weggegooid. Een reislustige in Zwitserland wonende vriendin die net terug was uit Engeland en het oude brood hier zag liggen vertelde enthousiast over de Engelse broodpudding die ze daar had gegeten. "Het smaakt naar wentelteefjes maar is veel makkelijker te maken".

Basis-ingrediënten:
1/2 liter melk
2 tot 4 eieren
oud brood (6 tot 15 sneetjes)
100 gram suiker
minimaal 1 theelepel koekkruiden (kaneel, vanille, nootmuskaat, gember o.i.d.)

Werkwijze:
Stop het hard geworden oude brood in een schone plastic zak en maak er een dansje op (tip van Annemiek). Breek de te grote stukjes die overblijven (meestal van brood dat nog niet helemaal uitgedroogd was) in kleinere stukjes.
Laat het brood even weken met de melk. Mix eerst de eieren erdoor en dan de rest van de ingrediënten.
Doe de massa in een ingevette bak- of puddingvorm en bak circa 45 minuten op 200 graden in de oven.

Variatie:
Het soort brood en de hoeveelheid mag je helemaal zelf invullen. Hoe minder brood, hoe smeuïger het wordt. Hoe meer brood je gebruikt, hoe steviger de pudding wordt. Het gaat dan meer richting broodtaart.
Je kunt van alles toevoegen; rozijnen, nootjes, gebakken stukjes appel, gember, stukjes chocolade enz. Eventueel kun je bovenop een laagje suiker met boter strooien.
Voor een hartige variant de suiker vervangen door geraspte kaas en andere kruiden gebruiken. Je kunt kikkererwten, gebakken plakken aubergine, pompoen enz. toevoegen.

Voor andere ideeën met oud brood en hoe je het moet bewaren zodat het niet gaat beschimmelen; kijk hier.

Reacties