Schuin afsnijden

Sinds ik dit blog bij houd vallen mij andere dingen in de krant op. Zoals dit stukje (AD 2 feb 2018). Over schuin afsnijden van bloemstelen. Ik kon het niet nalaten om een mailtje te sturen:
"Het is niet zo dat schuin altijd met een stanley-mes gebeurt en recht met een keukenschaar.
Daarbij, hoe je het ook doet, je duwt de vaten altijd iets dicht, oppervlak doet er dus wel toe.
Daarbij, vaten slibben altijd wat dicht na verloop van tijd, ook dan doet oppervlak er toe.
Tot slot de stroomsnelheid van het water. Bij een tuinslang is dat hoog en heeft het water de neiging om rechtdoor te gaan en maakt alleen het oppervlak van de doorsnede dwars op de stroomsnelheid uit. Echter bij snijbloemen is de stroomsnelheid veel en veel lager en gaat het water makkelijk een hoekje om."

Romke van de Kaa antwoordt: "Toch blijft het een feit dat de diameter van de bloemstengel gelijk blijft, hoe je hem ook afsnijdt."

Haha, dat klopt. De doorsnede van een stengel blijft gelijk, hoe je hem ook doorsnijdt. Desalniettemin kun je volgens mij toch echt het beste schuin afsnijden, want dan vergroot je het oppervlakte en blijft er bij dichtslibben en/of dichtdrukken meer ruimte over waar het water doorheen kan.

Ik schreef al eens een stukje over snijbloemen. Wat nieuw was voor mij is het drupje jenever toevoegen. Alcohol werkt natuurlijk, net als chloor en baking soda, ontsmettend!
Waar ik ineens over twijfelde was de koperen munt. Een oude tip die je overal tegen komt. Ik googelde nog wat rond, maar kwam niet veel verder dan dat het wel wat doet, meer niet veel. Op de site Chemie is overal. Alwaar ze concluderen dat je het beste het zakje poeder dat je bij een bos bloemen krijgt erbij kunt doen. Maar ja, dat zit er niet altijd bij hè? Zoals bij verse bloemen uit de tuin.

Reacties