Openluchtmuseum Arnhem

Een tripje gemaakt naar het openluchtmuseum in Arnhem. Ook daar blauwe muren! Tegen vliegen en andere beestjes die niet van deze kleur schijnen te houden en elders gaan zitten. In een ander museum, het Zuiderzeemuseum, hoorde ik het verhaal dat het bij toeval ontdekt was doordat er een zakje Reckitts blauw in de witkalk was gevallen. Maar dat lijkt me sterk, want je ziet blauwe muren wereldwijd. Wel is het inderdaad vaak die typische Reckitts blauwe kleur.
Ik ben benieuwd of het ooit wetenschappelijk is onderzocht. Of vliegen en andere insecten daadwerkelijk een blauwe ondergrond mijden. Bij een rondleiding een paar jaar geleden op een oude boerderij werd er verteld; "vroeger waren deze muren blauw, want toen geloofden ze dat dat vliegwerend was". Op mijn vraag of dat niet nog steeds zo was werd mij verzekerd dat het onzin was. Maar in het Zuiderzeemuseum destijds zag ik geen vliegjes e.d. op de blauwe muren en elders wel.
Prachtig om te zien al die oude ambachten. Olieslager, radmaker, wever, een ouderwetse drukkerij, papier maken. Wat kunnen en weten wij tegenwoordig nog maar weinig zelf. Dankzij de industrialisering, automatisering, digitalisering en uitbesteding aan lage lonen landen..... Met zo'n overvloed aan spullen en aan voedsel wordt kennis hoe je het aan de man brengt, verkooptechnieken en marketing, belangrijker dan kennis over hoe het geproduceerd wordt. Het lijkt mij heerlijk, je alleen bezig hoeven te houden met een ambacht dat bij je past, je niet hoeven bezig te houden met "of het wel verkoopt" en 's avonds de moestuin in of wat handwerken. Maar wellicht romantiseer ik het teveel.
Tot slot nog even langs de bijen gelopen. Gelukkig was het daar een drukke bedoening. In elke buitenkast zat een bijenvolk. Helaas waren de 2 tentoonstellingskasten binnen leeg zodat je ze niet door de buizen heen zag en geen nest van binnenuit kon zien.
Zoek je nog een uitstapje deze meivakantie? Waar je op je gemakje rondwandelt, waar vele vrijwilligers voor doen en geduldig uitleggen hoe het er vroeger aan toe ging?
Openluchtmuseum Arnhem
Zuiderzeemuseum
Bokrijk

Reacties