Rechtstreex

Vorige week was ik mee met een excursie van Rechtstreex. Lekker op de fiets 2 leveranciers bezocht. Beetje hard trappen wel want voorop reden twee elektrische fietsen 😀.


De eerste teler was het Fruitboertje. Hoofdproduct kersen. Er staan 16 verschillende soorten kersen en wat pruimen in de kas met daaronder rabarber. Tussendoor liepen kwartels. Alles gaat gelijk in kleine porties naar de eindverkoper, geen veiling of tussenhandel.

De kwartels waren broeds, dus geen eitjes te koop. En de kersen waren nog niet rijp. Rabarber was er wel. Daar heb ik wederom, voor de derde keer dit seizoen, rabarbertaart mee gemaakt!

De tweede leverancier was biologisch-dynamische kwekerij Van Paassen. Rob van Paassen is een enthousiaste verteller. Ik heb me nooit gerealiseerd hoe het bodemleven kapot gaat bij de huidige industriële teelt. Een bodem heeft stalmest, organische mest nodig. Met kunstmest, bestrijdingsmiddelen en speciale voeding voor de planten al dan niet in potten sterft het leven. Beide telers vertelden hoe blij ze waren toen ze de eerste regenworm ontdekten in de voorheen op reguliere wijze gebruikte kassengrond.

Nou is het dynamische bij biologisch voor mij wel erg geitenwollensokkerig. Rob vertelde over koeienhoorns die gevuld werden met mest, ingegraven voor een bepaalde periode en dan gebruikt werden als een soort wonder-elixer. Het moet gezegd, de groentes zagen er fantastisch uit. En hij legde ook nog even uit waarom  biologische komkommers witte uitslag hebben.

De dag leverde 2 nieuwe wetenswaardigheden op:
  • Waar luizen zijn, zijn ook mieren. Mieren zijn dol op honingdauw wat de luizen uitscheiden. Ik wist al dat ze om die reden lieveheersbeestjes aanvallen om de luizen te beschermen. Maar wat ik niet wist is dat ze helpen de luizen te verspreiden.
  • Het regende ergens binnen in de kas van Rob. Daar hadden ze het bewateringssysteem op aangepast. Het viel op dat op die plaats veel minder ongedierte was. Eigenlijk wel logisch, regen valt bovenop de plant en spoelt de plant zo schoon. Eitjes, kleine beestjes, bloesem, spinsels en ander vuil regent eraf. Dus als je toch moet sproeien vanwege droogte doe het dan vanaf boven en sproei je planten zo gelijk schoon. Nooit in de felle zon in verband met verschroeien en beter 1x een flinke slok dan steeds een klein beetje, daar krijg je "verwende" planten van.

Reacties