Zeep- of wasnoten

Via een tweet belandde ik op de site van Seepje. Seepje maakt was- en schoonmaakmiddel van schillen waar saponine in zit. Wat een leuk initiatief en ik heb gelijk schillen gekocht om het eens uit te proberen.

Het zijn schillen van de grote zeepnoot, de Supindus mukorossi. Deze zeepnoot groeit (hoe logisch) aan de zeepnotenboom. De schillen worden in India al eeuwenlang gebruikt om de was te doen. Ze worden daarom vaak wasnoten genoemd.

Ik heb wat rondgeneusd tussen de vele recensies. En zelf inmiddels 3 wasjes gedraaid. Het resultaat kun je vergelijken met ongeparfurmeerd, mild wasmiddel denk ik.
Hardnekkige vlekken en luchtjes gaan er niet uit en na verloop van tijd kan de witte was wat grauwig worden. Dat mag de pret niet drukken. Hardnekkige vlekken kun je aanstippen met ossengal (klik hier voor meer vlekkentips), witte was wordt helder wit met een schepje soda erbij (klik hier voor meer tips voor de witte was) en hardnekkige luchtjes kun je voorbehandelen met azijn of soda of door te wassen op 60 of 90 graden.
En als je een lekker geurtje wilt kun je in het vakje van de wasverzachter zelf wat etherische olie of parfum druppelen. Of maak gekregen geurtjes die je toch niet gebruikt op.

De voordelen mogen duidelijk zijn:
  • Puur natuur, geen chemische rotzooi
  • Eerlijk onbewerkt product, de boeren lijken normaal betaald te worden
  • Zeer mild voor je was. Daardoor heel geschikt voor was van zijde, wol en andere kwetsbare materialen.
  • Bleekt niet, bijt niet uit. Kleuren blijven mooi.
  • Geen wasverzachter nodig.
  • Heel betaalbaar. Zelfs goedkoop als je ze per kg koopt.
De dosering die ik tegen gekomen bent varieert van 3 tot 7 hele schillen per wasmachine. De dosering hangt af van de mate van verontreiniging, de hardheid van het water en hoe vol de trommel zit. Seepje gaat uit van een standaardhoeveelheid van 4 schillen (of 8 halve schillen) per wasmachine. Je kunt de schillen 3x gebruiken als je koud of tot 40 graden wast. Bij een hogere temperatuur kun je de schillen 1x hergebruiken.
De schillen doe je in een katoenen zakje (wordt meestal meegeleverd) en dat zakje leg je bij de was in de trommel.

Links ongebruikte schillen, rechts 3x gebruikte schillen.

Op de site van Puur Mieke vond ik nog een recept voor allesreiniger/shampoo:
"Laat 8 à 10 schillen in 1 liter voor 5-10 minuten koken. Filter het middel door een katoenen doek en vul er een (sproei)fles mee. Naar behoefte enkele druppels citroen toevoegen."
Daar staat tevens dat je de schillen in de vaatwasser kunt gebruiken. Dat moet ik nog eens uitproberen.

Reacties