Witte versus bruine eieren

Wat is het verschil tussen witte en bruine eieren?
Een inkoppertje.... De kleur!
In de bruine schaal zit pigment, en de witte schaal niet.
De voedingswaarde en smaak zijn gelijk.
Voedingswaarde en smaak worden beïnvloed door wat de kip eet en hoe de kip gehuisvest is. Zo schijnen eieren van kippen die buiten scharrelen meer vitamine D te hebben. En eieren van kippen die vismeel eten zijn wat minder lekker.

Welke kleur ei een kip legt is afhankelijk van het ras. Je kunt aan de oorlel zien welke kleur eieren een kip legt. Rood is bruine eieren, ongekleurd is witte eieren. De kleur van de veren maakt niet uit.
Bruine eieren hebben een iets betere naam omdat dat vroeger de scharreleieren waren. Eieren uit de legbatterij waren meestal wit.

Vrijwel alle eieren uit de supermarkt zijn afkomstig van leghybrides. Kippen die elke dag een groot ei leggen met zo min mogelijk voer. Kippen die niet broeden. Kippen die na 2 jaar "op" zijn en voor die tijd al vervangen worden.
Leghennen die witte eieren leggen zijn nog net wat efficiënter dan de bruine-eieren-leggers. Ze hebben minder voer nodig. "Hoe efficiënter de kip, hoe minder deze over houdt voor reserves." Ik vind het een beetje sneu dat witte eieren de laatste tijd gepromoot worden omdat ze goedkoper en beter voor het milieu zouden zijn. Ja ze hebben minder voer nodig, da's beter voor het milieu. Maar het gaat ten koste van de kip. Bovendien zitten de witte eieren net wat vaker in plastic verpakt.

In het kastje witte gekochte eitjes (Kipster Lidl, die zijn wit doch niet goedkoper) en eitjes van onze bejaarde legkip (24 maanden) met rood oorlelletje die nog steeds elke dag een eitje legt. We hadden er 3, de ene ging vroegtijdig dood (verlamming), de ander werd zo'n beetje rond de tijd dat ze in de industrie vervangen worden (18 maanden) ziek.

We willen geen eitjes in de supermarkt kopen. Daarom hebben we kippen. Dilemma is of dat productiekippen moeten zijn. We hebben "gewone" kippen gehad. Maar toen heb ik heel wat eitjes bij moeten kopen in de supermarkt. Zoals nu, met nog maar 1 kip.

Over kippenverzorging
Over kippensoorten

Nog een weetje, naast dat witte-eieren-leggende-hybrides efficiënter zijn, dat ik niet kende. Bevruchte eieren zijn niet koosjer en je mag geen eieren onder een broedende kip vandaan halen. In een legbatterij (van oudsher witte eieren) zit geen haan en scharreleieren (vroeger bruine eieren) kunnen bevrucht zijn.

Reacties