Knallende gisting

We waren een paar daagjes weg en de oudste dochter was alleen thuis...
Vlak voor we weggingen had ik pruttelende most van druiven op het balkon gezeefd, in een fles gegoten en losjes afgesloten met een kegeldop met rubber.


's Avonds kregen we een appje: dochter had 's middags omdat de fles lawaai maakte de dop er stevig ingeduwd....

Suiker in de druiven wordt omgezet in alcohol door gisting. Daarbij komt koolzuur vrij. Als je de alcohol wilt behouden moet je zorgen dat er geen zuurstof bij komt. Daarom zet je er een waterslot op zodat de koolzuur kan ontsnappen zonder dat er zuurstof bij komt.
In plaats van een waterslot gebruikte ik hier een kegeldop. Die komt iets omhoog als de gasdruk toeneemt waardoor de koolzuur kan ontsnappen. Dat er dan een beetje zuurstof bij komt is niet erg omdat het toch azijn moet worden.
Maar ja, als je de dop er goed stevig induwt wat de dochter deed...

Filmpje koolzuurvorming in fles op Instagram.

Op de rechterfoto wordt de vloeistof, nadat ie is uitgebubbeld, gefilterd.
Bij wijn hevel je de heldere vloeistof voorzichtig over met een slangetje.

4 november.... En er hangen nog steeds druiven.

Dankzij de uil die op wacht staat geen spreeuwenzwerm. Eksters en kraaien trekken zich er helaas niets van aan.

Zoveel druiven dat ik zelfs een taartje ermee bakte. Niet echt een succes vanwege de pitjes.
We voerden ze aan de kippen.
We gaven ze weg.
We aten ze zo.
En 3x sap gemaakt dit jaar:
- sapcentrifuge keukenmachine
- sapcentrifuge keukenmachine zonder fijn filter
- kneden en zeven
De laatste optie verreweg het makkelijkst.
Ik overweeg voor volgend jaar de aardappelpers van de Ikea te kopen. Iemand daar ervaring mee?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten