Sinaasappelnetjes recyclen

Sinaasappelnetjes. Of van mandarijnen, grapefruits of uien. Onverwoestbare netjes die, schijnt, afvalverwerkingsmachines verstoppen. Beter is natuurlijk ze niet te kopen, maar ja.

De dochter wilde een "shampoo bar". Reteduur door de kleine oplage en de eerlijke materialen doch goed voor het milieu want het scheelt weer een paar plastic flacons.
Ik snap alleen niet als je je als milieu-vriendelijk presenteert dat je deodorant vervolgens in wegwerpblikjes van aluminium verpakt... Wie o wie komt er met een "deo bar" verpakt in een kartonnen doosje op basis van aluin

Terug naar de "shampoo bar". Daar moest een zakje om heen om hem in de douchecabine op te kunnen hangen. Mooie zakjes van natuurlijke materialen á €4,50 lagen erbij. "Ik maak er wel eentje voor je, van een sinaasappelnetje" siste ik in de winkel. Doch toen ik een rechthoek uit het netje knipte bleek het te rafelen aan alle kanten, dat wordt niks onder de naaimachine. Dus ik trok het netje gewoon strak over de "shampoo bar" heen en knoopte het stevig vast met touw. Et voila. Kun je ook met de gewone zeep doen. Of restjes zeep die je bij elkaar wilt houden.

Je kunt er zo van alles in verpakken dat moet hangen of bij elkaar gehouden moet worden. Vetbolletjes bijvoorbeeld. Zie de site van Dora besparen.

Ik googelde nog wat verder. Handig als uitdruipzak voor gewassen speelgoed of fruit. En ik kwam op diverse clickbait-sites dezelfde foto en tekst tegen met de tip er pannensponsjes van te maken: "Je kunt één netje oprollen tot een soort vlinderstrik en hier een touwtje omheen knopen." Veel wijzer werd ik daar niet van. Dus ik prutste zelf van de overgebleven netjes een pannensponsje.


Een foto-instructie gemaakt van papier. De kartelrandjes moeten de rafelige randen van het netje voorstellen.

  • Neem 2 tot 4 netjes.
  • Knip de ijzertjes eraf.
  • Trek een draad uit een netje.
  • Kies het minst beschadigde netje als buitenste en leg de andere erin.
  • Zorg dat het beschadigde deel bovenop ligt.
  • Vouw de rafelranden naar binnen.
  • Rol op.
Naai met de draad de boel in een paar steken aan elkaar.

Of gebruik de netjes gewoon zonder er eerst een sponsje van te maken.



Later probeerde ik nog de oorsprong van de foto, die overal zonder bronvermelding op de elkaar nawauwelende clickbaitsites staat, te vinden.


Het bleek dus een screenshot van onderstaand filmpje. Geen vlinderstrik te zien. Wel iets dat op een donutrol lijkt.

Enfin, zo kun je dus ook pannensponsjes maken: 


Update 15 september 2020: ze werken heel fijn om zonder krassen de vliegjes van de auto te verwijderen!

Update 4 september 2023: sinds deze post gooi ik alle netjes (uien, manderijnen, aardappelen, knoflook) in een bakje in het gootsteenkastje. En gebruik ze als wegwerpschuurpapiertjes voor aangebrande pannen, doe ze om een grote spons voor de auto, tuinstoelen etc. En laatst heb ik ze gebruikt om de laatste snippers behang van de muur af te halen. Enige waar je voor moet oppassen zijn de ijzertjes. Die maken krassen. Knip ze eraf, of zorg dat ze niet op het schuur/sopvlak zitten.

Reacties

  1. Ik vond deze pannensponsjes niet lekker werken. Jammer, want ik heb regelmatig van die netjes (uien, manderijnen, sinaasappels) en zou ze graag nog een ronde gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik zelden pannensponsjes...(vaatwasser hé). Tuinmeubilair afsoppen ging prima. Je zou ze ook kunnen gebruiken om kruiden, walnoten in te drogen. Of zoals iemand op Facebook zei, het stuk zeep op de camping erin ophangen.

      Verwijderen
  2. Ik heb er mee gebreid deze zomer - het werd een "hoes" voor om de prullenbak in de kamer. Ik vond 'm erg leuk geworden!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten