Bloemknoppen Daslook

Het enige wat ik nog nooit geoogst heb van de Daslook zijn de bloemknoppen. Dan komen er geen bloemen meer voor in de salade. Geen kruidige zaden om op zuur te zetten.

Gisteren liep ik met de jongste dochter in het bos en rook ineens Daslook. Overal om ons heen Daslook. Dus...

We plukten knoppen en even later kwamen we andere wildplukkers tegen. Naast Daslookbladeren hadden zij ook nog Look-zonder-look geoogst. Recept van daslookboter uitgewisseld omdat dochter enthousiast aan het vertellen was hoe lekker dat is en het deze week gaat maken voor het studentenhuis. Het was heel gezellig.

Om kappertjes te maken van zaden leg je ze een nachtje in zout, doe je ze in potjes en overgiet je ze met kokende azijn. De bloemknoppen leken mij daar iets te kwetsbaar voor dus ik koos voor fermenteren en spiekte even bij het standaard zuurkoolrecept.

15 gram zout op 1 kg, zorgen dat alles onder water staat en afdekken met een doek.

Ik woog een grote lege pot, deed de meer dan 100 knoppen erin, vulde af met water, woog de pot opnieuw en deed er de afgepaste hoeveelheid zout bij.

Van een plastic verpakking knipte ik een rondje en 'afstandhouders' om de knoppen onder water te duwen en houden. Pas daarna zag ik dat het teveel water was in verhouding, zo wordt het niet voldoende zuur. Ik voegde nog een schepje suiker toe als voeding voor de melkzuurbacteriƫn.
Vandaag zag ik het al bubbelen!

Als je in een pot met schroefdeksel fermenteert; deksel net niet vastdraaien zodat het koolzuurgas dat ontstaat kan ontsnappen. Of ontlucht iedere dag door het deksel even los te draaien. Koolzuurgas is zwaarder dan zuurstof dus als je de pot niet teveel beweegt komt er op deze manier (zonder waterslot) geen zuurstof bij.

Later googelde ik nog even hoe dat precies zit met de zoutgehaltes. Ik leg het hier even vast:

  • 1 tot 2% zout als je geen water toevoegt. Er moet dan voldoende vocht vrijkomen tijdens het kneuzen om de groenten onder water te zetten.
  • Als niet kneust, overgiet je de groenten met pekelwater waarin 5% zout is opgelost. Ik vermoed dat dat aan de hoge kant is om op minimaal 1% uit te komen als je het gewicht van de groenten erbij optelt.
Update
Ik verving het plastic rondje de dag erna door een zakje water. Bij het opendraaien van het deksel glipten er namelijk knoppen langs.
Na een paar weken was de boel uitgebubbeld en heb ik de knoppen overgedaan in een kleiner potje en in de koelkast gezet.


Meer Daslook:
Boter van het blad
Pesto van het blad
Kappertjes van de zaden (in azijn, fermenteren ga ik dit jaar uitproberen)
Soep van het blad versierd met de bloemen
Het blad gaat hier ook door pasta en curry. De bloemetjes in de sla.

Reacties