Kookweetjes

Kruiden als kruidnagel en laurierblad die na het koken verwijderd dienen te worden in een thee-ei doen. Dan kunnen ze er in 1x uitgevist worden.

Maar een paar druppels citroensap nodig? Prik met een cocktailprikker een gaatje in de citroen en knijp er een paar druppels uit.

Zout bij groenten pas na het koken of smoren erbij doen. Vitamines blijven zo beter bewaard en er is minder zout nodig.

Een scheutje olie of klontje boter in het water voorkomt overkoken bij pasta en aardappelen.

En houten lepel of spatel dwars over de pan voorkomt eveneens overkoken.

Gekookte rijst kleeft niet aan de pan als de pan direct na het koken "afgeschrikt" wordt in een bak met koud water.

Ogen gaan minder tranen bij het uien snijden als:
- De ui met zout wordt bestrooid.
- Je een duik- of skibril opzet.
- Je een heel scherp mes gebruikt. Dat snijdt sneller en er komt minder gas vrij.
- Je ademt door je mond in plaats van je neus. Dat zorgt ervoor dat de traanklieren minder geprikkeld worden.
- Je een kauwgom eet.

Teveel azijn of citroensap in de soep, saus of stoofpot gedaan? Een schepje baking soda doet wonderen. Baking soda is een base en zal reageren met het zuur. Let op, er ontstaat koolzuurgas, doe niet teveel baking soda tegelijk bij het gerecht, anders "rijst" het de pan uit.

Maak kruidenboter luchtiger, smeuiïger en beter voor de lijn door er zoveel mogelijk water doorheen te roeren. 50 tot 100 ml water op 100 gram boter. Druppelsgewijs toevoegen en stevig roeren.

Doe een glazen knikker in de erwtensoep om te voorkomen dat de soep aanbrandt. Met de knikker voorkom je dat de soep aankoekt, je roert de soep op de bodem steeds weer los.

Knoflook pellen gaat makkelijker als je de bol eerst 20 seconden op vol vermogen in de magnetron doet. Afhankelijk van het vermogen van de magnetron en de grootte van de bol iets langer of korter.

Knoflook pletten kan met een pan op een snijplank als je geen groot mes bij de hand hebt.

Witlof is door het hoge vochtgehalte heel geschikt om in de magnetron te garen; 1 minuut op 1000 Watt per 100 gram. Laat enkele minuten nagaren. Smaak, vitamines en knapperigheid blijven zo beter behouden dan gekookt in water.

Witte, verse champignons kun je met een eiersnijder in plakjes snijden. Met kastanje- en minder verse champignons gaat dat wat lastiger.

Kookwater van aardappels is een prima binder voor saus. Het voorkomt bovendien dat saus gaat schiften.

Reacties