Handboek voor de thuisdrogist

Boekrecensie van "Handboek voor de thuisdrogist" KITCHEN LAB van Natalie en Sarah Schrauwen.

Met een tuin vol woekerende munt en citroenmelisse en 2 aloë vera's op de vensterbank was ik al lange tijd op zoek naar een soort basis (kook)boek voor kruiden. Je moet met kruiden toch meer kunnen dan thee zetten en als smaakversterker gebruiken voor je voeding?

Dit boek is zo'n boek! Het daagt uit om te gaan experimenteren! Het legt de basis uit; hoe maak je een tinctuur of kruidenolie. En is tegelijkertijd een heerlijk naslagwerk; welke ingrediënten te gebruiken bij welke toepassing?

Zelf maken, in hoeveelheden die precies toereikend zijn, met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk, is het motto.

Het boek is in sappig Vlaams geschreven. Een kopje heet bijvoorbeeld een tas. Bij "sexrum" staat heel droog: "Drink een borrelglaasje. Meer heeft het tegenovergestelde effect."

Voor mijn blog uitermate praktisch om te checken of alle tips die ik tegenkom, uitprobeer en waar ik over schrijf wel kloppen, of om ze aan te vullen. Er staat bijvoorbeeld een super simpel recept in voor kalkverf -> kalkverf wordt gebruikt om een bloedluizenplaag in het kippenhok te voorkomen.


Uiteraard, kritisch als ik ben, wat opmerkingen:
- De luizen van tegenwoordig zijn zo gehard dat ze zich echt niet meer laten afschrikken door een brouwsel. Kammen, kammen en kammen is het advies heden ten dage.
- Er wordt uitgegaan van kant en klare zeep, zepen die meestal gemaakt zijn met het nogal agressieve natriumhydroxide. Reden denk ik waarom het procedé van zelf zeep maken met natriumhydroxide niet behandeld wordt. Maar ik had graag wat meer gelezen over zelf zeep maken met as, paardenkastanjes of zeepkruid.
- Het is o zo makkelijk om appelazijn zelf te maken van valappeltjes, klokhuizen of schillen maar het boek gaat uit van kopen.....

Reacties