Vlierbloesemgelei en nog een experiment


Ik vind de bloemetjes van vlierbloesem zo schattig... al vaker had ik me voorgenomen om er iets mee te doen. Dit jaar nam ik een deel van het geweekte water voor vlierbloesemsiroop om er gelei van te maken met verse bloemetjes.

Eerste stap is dus weekwater, dat maak je zo:
Oogst schermen vlierbloesem. Laat even liggen tot de beestjes eruit gelopen zijn. Niet wassen. Knip eventueel de grootste vertakking weg. Doe in een schaal. Giet water erbij totdat alles onder staat en doe er onbespoten citroen in dunne schijven gesneden bij. Eventueel kun je er nog een vanillestokje, citroenmelisse of munt bij doen. Ik deed dit jaar een boel citroenmelisse erbij. Dek af en laat 48 uur staan op kamertemperatuur. Filter de vloeistof door een doek. Knijp de drab uit. Daarna kun je de drab bij de compost doen, die heb je niet meer nodig.

Gelei maken van het gefilterde weekwater:
Oogst een paar verse schermen. Laat weer even liggen.
Pluk of knip de bloemetjes van de schermen. Ik deed dat gelijk boven de gefilterde vloeistof, wellicht is het handiger om dat boven een bord te doen zodat je steeltjes en vuiltjes er nog tussenuit kunt vissen.
Voeg de juiste hoeveelheid geleisuiker toe aan het weekwater met de verse bloemetjes, kook enkele minuten en giet in brandschone potjes die je daarna even ondersteboven zet en vervolgens een paar keer draait omdat de bloemetjes naar boven stijgen.

Ik volgde het recept op de achterkant van het pak geleisuiker (Jumbo): 1000 gram suiker op 900 gram sap en 5 minuten koken. Helaas geleerde het niet en bleef het dun. Navraag en google leerde mij dat er waarschijnlijk te weinig citroensap in zat. Ik had één citroen op ruim 2 liter en in vlierbloesemgelei-recepten zie ik een tot twee citroenen per liter. Of appelsap in plaats van water...

Niet getreurd, ik had gelukkig niet al teveel gemaakt omdat het de eerste keer was. We hebben sinds kort een airfryer én vlierbloesemcupcakes wilde ik altijd al eens maken. Ik combineerde het recept peperkoekmuffins uit het boekje van de airfryer met het basisrecept voor cake en dat experiment slaagde wonderwel.

Voor 7 tot 8 vlierbloesemcupcakes uit de airfryer:

 • 200 gram mislukte gelei
 • 100 gram bloem met bakpoeder (of zelfrijzend bakmeel)
 • 1 ei
 • 50 gram zonnebloemolie
 • Snufje zout

Mix de gelei stevig door met de olie en het ei. Het meel met zout op het laatst erin doen en heel kort mixen of spatelen. Giet in de vormpjes en bak 12 minuten op 180 graden in de airfryer.

Ze smaakten verrukkelijk!

De gelei is inmiddels op. Wat rest zijn 6 flesjes siroop.

Siroop maken van weekwater:
Weeg hoeveel vloeistof je hebt. Voeg eenzelfde hoeveelheid suiker toe. Breng aan de kook en giet in brandschone flesjes die je even omgekeerd houdt. Voorheen deed ik dat met een trechter en was het iedere keer een knoeiboel. Dit jaar gebruikte ik een maatkan, goot het voorzichtig in de smalle flessenopening en ging er geen druppel verloren!

Reacties

 1. Ik maak elk jaar Vlierbloesemsiroop. Om de smaak wat frisser te houden gebruik ik veel citroen of zelfs citroenzuur(drogist).
  Ook maak ik Vlierbloesemgelei. Daarbij gebruik ik voor de helft natuurlijke appelsap en geleisuiker. Het wordt nooit heel stevig maar is heerlijk van smaak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De andere helft is geweekt water met vlierbloesem? Of week je de vlierbloesem in de appelsap?

   Verwijderen

Een reactie posten